IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М. Виденова: Намираме се в глобално състезание с дългогодишна история

Вътрешното търсене все още е слабо въпреки нулевите лихви на централните банки, посочва управителят на Coface за България

12:25 | 23.04.15 г. 1
<p>
	Милена Виденова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Милена Виденова. Снимка: Личен архив

Българската икономика става все по-отворена по отношение на износа и вътрешното потребление. Въпреки това не бива за забравяме, че се намираме се в глобално състезание с компании, които имат много по-дълга история. У нас тя датира от 25 години.

Това заяви по време на откриването на Coface Country Risk Conference 2015 Милена Виденова, управител на Coface за България.

„Интересът към събитието е важен сигнал, че все повече се обръща внимание на управлението на риска. Това няма как да не се отрази и на цялата икономика дългосрочно. Темите, които избрахме за конференцията, с пълно право могат да се нарекат предизвикателни. Две от тях дори можем да определим и като генератор на стабилност – енергетиката и финансовия надзор“, отбелязва Виденова във встъпителните си думи.

„Възстановяването на еврозоната остава сравнително слабо, въпреки че растежът по оценките на Coface ще се ускори до 1,3 на сто през 2015 г. Ако погледнем към България, ние печелим от спада на цените на петрола. Това обаче не стимулира руската икономика, която е голям външен пазар за нас. Положителен факт е, че безработицата намалява, въпреки че има още какво да се направи. Освен всичко, и фалитите в частния сектор се понижават към края на 2014 г., но все пак остават с една трета повече от предкризисните нива“, коментира управителят на Coface за България.

По думите на Милена Виденова, въпреки на практика нулевите лихвени нива, приложени от редица централни банки по света, вътрешното търсене продължава да е слабо. В тази връзка „разбирането и оценката на съвременните рискове е път към стабилността“, посочва тя.

Оценка за развитието на глобалната икономика през 2015 г. представи и Грегорж Шилевич, главен икономист на Coface за Централна и Източна Европа.

Според очакванията на експертите на компанията за оценка на кредитния риск, след като постигна покачвания от съответно 2,7 на сто и 2,8 на сто през 2013 и 2014 г., растежът на глобалната икономика ще се ускори до 3 на сто през тази година. Близо 1 процентен пунк от покачването ще бъде благодарение на развиващите се пазари, а 0,3 процентни пункта – на развитите страни извън голямата тройка – САЩ, еврозоната и Китай.

Американската икономика ще даде тласък на световния растеж с 0,7 процентни пункта, еврозоната – с 0,2 процентни пункта, а Китай – с 1 процентен пункт.

По оценки на Coface oсновната причина за ускорението на глобалната икономика е спадът на цените на петрола с над 50 на сто от средата на миналата година насам. Не всички обаче печелят от ниските цени, които се оказват проблем за страните от Близкия изток, Латинска Америка, Русия и Южна Африка.

Анализът по сектори пък показва, че транспортният и автомобилният са основните бенефициенти, докато очаквано производителите и разпространителите на енергия са най-големите губещи.

Третото издание на Coface Country Risk Conference в България се осъществява с медийното партньорство на Investor.bg и телевизия и радио Bulgaria On Air. Модератор на събитието е Дориана Ранкова, автор и водещ на Investbook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
крас
преди 9 години
ТАЗИ КАЛИНКА ЖИВЕЕ В НЯКАКЪВ ВИРТУАЛЕН СВЯТ ВИЖТЕ КАКВИ ГИ РЕДИ: " ...намираме се в глобално състезание с компании, които имат много по-дълга история. У нас тя датира от 25 години." КАЛИНКАТА НЕ Е НАЯСНО КЪДЕ Е БИЛА БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА РОБОТИ , ЕЛЕКТРОНИКА, КАРИ , ФАРМАЦИЯ, ВОЕННА ПРОМИШЛЕНОСТ. СПОРЕД СЪЩАТА ТАЗИ КИФЛА "генератор на стабилност енергетиката и финансовия надзор. ТОВА ПОСЛЕДНОТО НЯМА ДА ГО КОМЕНТИРАМ. ВИДЯХМЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ С КТБ, , А ЗА ДЪЛГОВЕТЕ НА НЕК ДА НЕ ГОВОРИМ. Бизнеса ни се блъска като вода в бряг смачкан от евтините китайски стоки.Решението в повечето случаи е едно - ДА МИНЕ НА КОМАНДНО ДИШАНЕ КАТО ВКАРА СВОБОДНИТЕ СИ СРЕДСТВА НА ДЕПОЗИТ.Икономиката ни е впрегната в добивната промишленост, като сме се превърнали в пазар на евтини полезни изкопаеми и отпадъчни технологии на КОЛОНИЗАТОРИТЕ от ЕС. По подобие на страните от третия свят в България са мръсни производства. КАКВО БЯХМЕ ПРЕДИ , А КАКВО СМЕ СЕГА *** МИЛЕНЧЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още