IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" предлага да се създаде фонд за вноските за втора пенсия към НОИ

Така ще се избегнат двете крайни предложения, които се дискутират в момента, каза Димитър Манолов

11:14 | 23.04.15 г. 2
КТ "Подкрепа" предлага да се създаде фонд за вноските за втора пенсия към НОИ

Създаването на специален фонд в Националния осигурителен институт (НОИ), в който да се събират вноските за втора пенсия на хората, които не изберат частен пенсионен фонд, ще обсъжда днес Надзорният съвет на НОИ. Предложението ще бъде внесено днес от името на КТ "Подкрепа", съобщи БНР.

Президентът на синдиката Димитър Манолов обясни, че предложението не променя по същество настоящата схема, а тя е, че ако някой новопостъпил на пазара на труда не си избере пенсионен фонд, то бива служебно разпределен в някой пенсионен фонд.

„Не пречи нищо НОИ да създаде един такъв фонд и средствата на тези лица да постъпват в този фонд, за да бъдат управлявани и ако лицето реши след време да избере друг фонд, да може да го направи“, обясни той.

Това предложение е по средата между двете идеи, които съществуват в момента, допълни Манолов. Той уточни, че така ще се избегнат двете крайни предложения - вноските за втора пенсия да отиват в „общия кюп“ в НОИ или пък да отиват против волята на лицето в частен капиталов фонд.

По думите му е необходимо тристълбовата система да заработи, така че стълбовете да се допълват. В момента взаимовръзките вътре в нея са разкъсани и те трябва да бъдат поправяни, посочи той.

Очаква се Надзорният съвет на НОИ да даде становище по това предложение, каза той и допълни, че решението е на политиците.

Предложението за възможност за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване влиза в настоящия пакет от мерки за пенсионната реформа.

Припомняме, че първоначално измененията в Кодекса са социално осигуряване (КСО) даваха възможност за прехвърляне на вноските в НОИ. Впоследствие беше предложено парите да отиват в Сребърния фонд, който е част от фискалния резерв. Именно тази възможност за прехвърляне на вноските за втора пенсия в Сребърния фонд ще се реши при обсъждане на законопроекта от депутатите в зала.

Всичко за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 9 години
СТИГА СТЕ ПРЕДЛАГАЛИ 25 ГОДИНИНЕКА И АЗ ДА ПРЕДЛОЖА:Изцяла подмяна на принципите на модела на НОИ Стига с тази ваша останала от соца СОЛИДАРНОСТ - принцип при който едни пият , а други плащат. НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОБЛЕМ ДА СЕ ВИДИ КОЙ КАКВО Е ВНЕСЪЛ В НОИ И КАКВО ЩЕ ПОЛУЧАВА. ВРЕМЕ Е ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ ДА НИ ОСВОБОДЯТ ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ЧРЕЗ БЮДЖЕТА НИЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЗДРАВНИТЕ И ПЕНСИОННИ ВНОСКИ.Време е това да се извършва от заплатите им!ВРЕМЕ Е СМЕТКАТА ЗА ПЕНСИИ ДА СЛУЖИ САМО ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИИ, А НЕ И ЗА СОЦИАЛНИ РАЗХОДИ НА РАЗМНОЖАВАЩИ СЕ КАТО *** *** И "БОЛНИ" КОИТО НЕ СА ВНЕСЛИ И ЛЕВ ВЪВ ФОНДОВЕТЕ.Стига с този принцип болен здрав да носи. Време е за ПРОМЯНА защото ако това не стане в близките няколко години БАЛАМИТЕ КОИТО ДОСЕГА поддържат системата ще се изтекат през ТЕРМИНАЛ -2 и тогава вашите аритметики изобщо няма да се състоят.НОВИЯТ ПРИНЦИП Е - " плащаш получаваш" !!!!!!!!!!!!Ако не си платил духаш супата. !!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Подкрепям. Нека се види каква доходност може да постигне държавен фонд. Ако се представя наистина добре би набрал много средства. За нас, като потребители, колкото повече конкуренция има, толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още