IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС образува дело за бюджета на съдебната система

Искането отправи вчера главният прокурор Сотир Цацаров

19:12 | 16.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КС образува дело за бюджета на съдебната система

Конституционният съд образува дело по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за установяване на противоконституционност на частта от Закона за държавния бюджет за 2015 г., която е свързана с парите на съдебната система, съобщава БНР. Докладчик по делото е съдия Пламен Киров.

Конституционният съд в свои решения е дал ясни ориентири какви са конституционните стандарти за ефективно осигуряване на независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт при определяне на средствата за нейната издръжка.

Бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и законодателната власт е длъжна да гарантира неговия обем и разпределение на кредитите така, че да може съдебната власт ефективно да осъществява функциите си. Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още