IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобяват жп превозвачите, ако не предоставят билет на пътниците

Транспортното министерство предлага промени в Закона за железопътния транспорт, свързани с европейските директиви

13:07 | 03.04.15 г.
Глобяват жп превозвачите, ако не предоставят билет на пътниците

Железопътните превозвачи ще плащат глоба от 2 хил. до 5 хил. лева, ако не предоставят билет или друг превозен документ на своите пътници. Това предвижда проект за промяна в Закона за железопътния транспорт. Превозвачите ще бъдат глобявани и при отказ да дадат необходима за пътниците информация.

Според сега действащото законодателство на превозвачите се налагат глоби в същия размер, но с уточнението ако не предоставят билети на гари, на които няма билетно гише.

Промените, публикувани на сайта за обществено обсъждане, се правят след изпратено мотивирано становище от страна на Европейската комисия, става ясно от мотивите за промените. Според Брюксел страната ни неправилно транспонира европейското законодателство за безопасността на железопътния транспорт.

Част от промените предвиждат още железопътни превозвачи и без издадени лицензи да могат да извършват превози през железопътната инфраструктура, макар и само до „първата гара“.

Задължително условие обаче остава превозвачите да имат сертификат за безопасност.

Всеки, който иска да получи пълен достъп, задължително ще следва да има и сертификат за безопасност, и лиценз. Това се прави след коментарите от Брюксел, че заложеното в българското законодателство правило само превозвачи и с лиценз, и със сертификат за безопасност да имат достъп до инфраструктурата е прекалено ограничително.

Законът вече дава и определение на понятието жп превозвач, което беше слабост на предишната норма, посочена от Европейската комисия.

Железопътното предприятие е търговец, притежаващ лиценз за извършване на железопътни превози, валидна на територията на държавите от Европейския съюз, както и търговец с предмет на дейност превоз на пътници и/или товари с железопътен транспорт, като предприятието осигурява локомотивна тяга.

Железопътно предприятие е и търговец, който осигурява само локомотивната тяга, предвиждат още текстовете.

В законопроекта са направени предложения, които да гарантират независимостта на органа, разследващ произшествията и инцидентите в железопътния транспорт, което също е поискано от Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още