IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 април

07:52 | 03.04.15 г.
Преглед на печата за 3 април

Представителят на Ковачки в енергийния регулатор е в конфликт на интереси

в. Капитал daily

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече е с изцяло нов състав. Както "Капитал Daily" писа, комисарският й щат ще е многопартиен и предварително договорен. Сред имената на новоизбраните председател и комисари нямаше никакви изненади по време на избора им от Народното събрание в четвъртък (2 април).

Най-скандалният избор сред имената на комисарите е това на изпълнителния директор на брикетната фабрика "Брикел", която се свързва с Христо Ковачки - Георги Златев. Златев е бил и изпълнителен директор на "Мини Марица-изток" до края на 2014 г. и заместник-изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица 3", Димитровград, която също се свързва с Ковачки.

На практика за Златев, който беше едно от предложенията на "Български демократичен център" (БДЦ), чиито неформален лидер също е Ковачки, най-много гласове са дадени от ГЕРБ. От парламентарната група на управляващите няма нито един гласувал против или въздържал се. От Реформаторския блок пък "За" са гласували трима депутати. За Златев са гласували и депутатите от "Патриотичният фронт" и ДПС. Той е и сред кандидатите, за когото са дадени най-много положителни глaсове – общо 156.

"Лукойл" ще има два месеца да пусне измервателни уреди по тръбата Бургас – София

в. Сега

Депутатите не дадоха дълга отсрочка на "ЛУКойл България" за монтирането на прословутите нивомери по тръбопровода Бургас - София. Компанията ще има 2 месеца от влизането в сила на Закона за акцизите и данъчните складове, за да приведе в действие уредите по тръбата. Това реши на второ четене вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси. Въпреки острата реакция на "ЛУКойл България" срещу готвените промени и наложилото се свикване на работна група заради спорове по редакциите, депутатите в крайна сметка приеха внесените от депутати на Реформаторския блок текстове.

На предходно заседание на комисията представители на "ЛУКойл България" настояха за минимум 6-7 месеца отсрочка за монтиране на уредите. Оттам твърдят, че това като цяло не е необходимо и само товари компанинята с 2 млн. лв. ненужни разходи. Вчера обаче се оказа, че нивомерите всъщност са налични. Те са били монтирани още през 2013 г. покрай съдебните спорове около отнемането на лиценза и само трябва да бъдат свързани със системата, коментира зам.-директорът на Агенция "Митници" Божидар Алексов. Думите му доведоха до промяна на първоначално предложените срокове в закона и предвидената техническа отсрочка за прилагането му бе намалена от 3 на 2 месеца.

ГЕРБ постави в шах правосъдното министерство

в. Сега

През главата на Министерството на правосъдието (МП) ГЕРБ изненадващо внесе вчера свой проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии. Това става точно когато голяма работна група в министерството е на финала да изготви изменения в ЗСВ въз основа на приетата от парламента стратегия за реформа.

Под проекта стои подписът на шефа на парламентарната група Цветан Цветанов, както и на още 15 депутати от ГЕРБ. Цветан Цветанов е водещият вносител и на промени в Наказателно-процесуалния и Гражданския процесуален кодекс, свързани с КТБ и даващи право на прокуратурата да участва в граждански дела, както и правомощие на главния прокурор да спира сделки и финансови операции за 48 часа без съдебен контрол.

5% от българите не са отваряли книга

в. Сега

Ново изследване показва, че 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Около 12% от сънародниците ни са прочели до 10 книги, 16 на сто - до 100. Над 500 книги са прочели 14% от сънародниците ни. Около 36% четат книги поне няколко пъти седмично.

Данните са от изследователския проект "Читателски практики в България 2014", ръководен от проф. Александър Кьосев. Представителното социологическо изследване е извършено от външен партньор - социологическата агенция "Алфа рисърч" с ръководител проф. Боряна Димитрова. Спонсори и поръчители на изследването са фонд „Научни изследвания" (Софийски университет) и Асоциация „Българска книга".

Работниците от ВМЗ-Сопот стягат протести

в. Новинар

Работниците от ВМЗ-Сопот подготвят протести. Причина за недоволството им е спирането на производствения процес на площадката край Иганово, където наскоро стана инцидентът с взривовете. Това съобщи председателят на синдиката "Подкрепа" към предприятието Димитър Атанасов пред БНР. Той уточни, че се обсъждат съвместни протестни действия между синдикатите. "Колкото по-бързо започне горе площадката да работи, толкова е по-добре за всички нас. Хората са наясно, че няма нищо вече, има да се изпълняват договори и така нататък. Искаме площадката да заработи. Смятам, че по-опасно е да не се изпълняват договорите, които са реално подписани", категоричен беше Атанасов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още