IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 март

07:45 | 26.03.15 г.
Преглед на печата за 26 март

Банките, общините и държавата няма да събират дълг само срещу сметка
в. Сега

Банките, общините и държавните учреждения няма да могат да се снабдяват с изпълнителен лист срещу длъжниците си само по извлечение на сметките им. Споровете им ще трябва да минат задължително пред съд. Това следва от приетите на първо четене вчера промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Близо половината основания за т. нар. заповедно производство, с което се отива директно на съдебен изпълнител, отпаднаха по предложение на Патриотичния фронт. От дебата в залата обаче стана ясно, че ГЕРБ смятат поправките за популистки и са изтъргували подкрепата си в замяна на гласове за собствените им промени в същия закон, които също бяха приети вчера.

ЕК оцени издръжката на бежанците у нас най-евтино
в. Сега

Всеки бежанец в България "струва" 53 пъти по-малко от бежанец в Естония по "ценоразписа" на Европейската комисия, показва отпуснатата сума по фонд "Убежище, миграция и интеграция" (ФУМИ). ЕК одобри вчера 22 нови многогодишни национални програми по линия на ФУМИ и фонд "Вътрешна сигурност" (ФВС) за периода 2014-2020 г. на обща стойност около 1.8 млрд. евро. За България са отпуснати 10 006 777 евро при регистрирани от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) 4320 бежанци и 2048 търсещи убежище.

Прави впечатление липсата на съответствие между отпуснатите средства и броя на хората, нуждаещи се от европейска помощ. Така например Естония получава малко по-голяма сума от България - 10 156 577 евро, а там са регистрирани от ВКБООН само 81 бежанци и 44-ма кандидати. Близо до сумата за България е още една балтийска република - Литва, която ще получи 9 632 277 евро при регистрирани 951 бежанци и 60 чакащи регистрация. Фактически по-малка сума от България получава Люксембург (7 160 577 евро), която има най-голям БВП на глава от населението в ЕС и четири пъти по-малко бежанци от нашата страна - 1032 души и 844-ма, очакващи бежански статут.

Американската Express diagnostics планира да навлезе в България
в. Капитал Daily

Американската фармацевтична компания Express diagnostics Int’l. Inc. потвърди, че планира разширяване на дейността си в България. Още в началото на месеца такова намерение беше обявено от изпълнителния директор Пол Джонсън и Хералд Браун, мениджър международни продажби, на представяне на дейността на компанията в Българската търговско-промишлена палата. Компанията работи на перспективен пазар, който се очаква да расте постоянно - тя произвежда тестове за алкохол, наркотици, бременност и други.

Бизнесът подкрепя реформите за тока
в. Стандарт

Големите индустриални енергийни потребители изразяват пълна подкрепа на предприетите с новоприетия Закон за енергетиката реформи в посока намиране на решение за съществуващите дисбаланси в енергетиката. Това се казва в декларация, изпратена до премиера Бойко Борисов, председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев и енергийния министър Теменужка Петкова от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българската камара на химическата промишленост (БКХП).

Дефицитите в електроенергийната система носят огромни рискове и загуби за бизнеса и битовите потребители в България, пише в документа. Индустрията е изправена пред предизвикателството на най-високите цени на електроенергия и природен газ не само в региона, но и в рамките на ЕС, се казва в декларацията. БФИЕК, БАМИ и БКХП се обявяват срещу "зачестилите заплахи за организиране на протести, стачки, гражданско неподчинение и други действия срещу новоприетия Закон за енергетиката.

Реформаторите с кандидат и за шеф на КЕВР
в. Стандарт

Реформаторският блок е издигнал кандидатурата на бившия депутат от ДСБ Иван Иванов за председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. Номинацията не е съвместна с ГЕРБ, каза вчера Мартин Димитров. От името на ГЕРБ бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" и настоящ депутат Валентин Николов обяви, че партията му има две кандидатури за шеф на КЕВР, но засега отказа да съобщи техните имена.

Плащаме 55 000 лв. за къщичка на колела
в. Новинар

Къщички на колела, с които можем да отидем и на море, и на планина, се превърнаха в хит на изложението Българска строителна седмица.

Експото се провежда в Интер Експо център от 25 до 28 март. Подвижните къщи наподобяват кемперите, нямат двигател и могат да се теглят от камион.

Размерът на една къщичка е 2,50 на 8 метра, като до момента производителите са разработили три модела. Уникалните постройки се правят в Брацигово от 2 години и се изнасят за Франция.

Изтича срокът на новите паспорти
в. Новинар

Срокът на новите международни паспорти изтича в края на този месец и документите трябва да бъдат предадени обратно в районните.

През 2010 г. бяха въведени новите паспорти, които съдържат биометрични данни, тоест пръстови отпечатъци, дигитални снимка и подпис. Тъй като всеки обикновен паспорт има давност 5 години, сега е моментът да се сменят.

Оказва се, че доста хора не са знаели за това и са отивали да си подменят задграничните документи, мислейки, че са задължени да го направят, разказа пред „Новинар“ Яна Велева от сектор "Български документи" на столичната полиция. Тя обясни, че за момента няма, а и не очаква да има големи опашки в районните заради подмяната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още