IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 март

07:47 | 24.03.15 г.
Преглед на печата за 24 март

Пенсионните фондове не са били допуснати до новия външен дълг
в. Капитал Daily

Нито една поръчка на пенсионните фондове не е била одобрена на аукциона за пласираната в края на миналата седмица тройна облигационна емисия на стойност 3.1 млрд. евро. Това е станало с устно разпореждане на финансовия министър Владислав Горанов до банките мениджъри на емисията, казаха източници на "Капитал" от консултантите по емисията. По закон министърът има това право, но това, което озадачава фондовете, е, че той не е посочил конкретен аргумент за решението си.

Военни и полицаи може да се осигуряват само в НОИ
в. Сега

Служителите от сектор "Сигурност", родени след 1959 г., да се осигуряват само в НОИ, без да им се правят вноски към частните пенсионни фондове. Това е едно от предложенията на синдиката на МВР към вицепремиера Ивайло Калфин за пенсионната реформа. Освен това синдикатите се канят да внесат в съда текстовете от Кодекса за социално осигуряване, с които се задължават родените след 1959 г. служители на специалните ведомства да се осигуряват за втора пенсия. Текстовете са в сила от началото на пенсионната реформа.

Все още няма изчистен вариант на предложенията, които работна група с представителите на МВР и МО разработват. Не е обсъждан въпросът за въвеждане на минимална възраст за пенсия. "Очакваме от социалното министерство да ни предложи варианти, които да обсъждаме", коментира пред "Сега" Валентин Попов от синдиката на МВР.

Новият център на София ще струва поне 32 млн. лв.
в. Сега

Първоначалните разчети за стойността на проектите за центъра на София показват, че реализацията им ще струва 32 млн. лв. Това обаче е индикативна стойност, защото все още текат обществени обсъждания и проектите може да претърпят промени. За реализация на идеите в първа зона - бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между Орлов мост и Моста на дружбата, са необходими 7 млн. лв. "Това са първоначални разчети, но може да настъпят промени след обсъжданията", коментира пред "Сега" арх. Стефан Добрев. За първа зона най-спорно е решението за кръгово движение на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Гурко". Граждани масово са против идеята, не харесват и намерението да се разшири булевардът с още една лента.

Втора и четвърта зона ще са доста по-скъпи. Тяхната индикативна стойност е 25 млн. лв. Втората зона обхваща ул. "Граф Игнатиев", а четвъртата - площада около "Александър Невски", Военния клуб и "Кристал". За трета зона - част от "Цар Освободител", "Московска" и др., има жалба в съда.

Бръмбарите изкарали 136 бона от наеми
в. Стандарт

6516 случая на подслушване чрез технически средства отчете Държавната агенция "Технически операции". 5359 пък са случаите на проследяване - зрително и чрез използване на технически средства, където се установява движението на контролирани лица. Отделно от това в документа се вижда, че ДАТО е генерирала и собствени приходи в размер на 136 000 лв. Най-голям дял имат постъпленията от продажби на услуги, стоки и продукция и приходи от наеми на имущество. Агенцията е описала разходи в размер над 42 милиона лева. Междувременно ДАНС също публикуваха на сайта си отчета за финансовата 2014-та година. Агенцията е изхарчила над 112 милиона лева, предвидени в бюджета й. В документа пише още, че от страна на ДАНС са приложени 31 992 разузнавателни способи и методи. Експлоатирани са 2 593 СРС по общо 2 906 искания. Проучени са 95 705 лица и 966 сделки.

Падат разрешителните за превози до Сърбия
в. Стандарт

Падат разрешителните за превоз на товари до и през Сърбия. Това беше договорено на заседанията на Смесената българо-сръбска комисия по международен автомобилен транспорт, която се проведе на 19-20 март в София. Либерализирането на двустранните и транзитните товарни превози влиза в сила от 1 юни 2015 г.

Запазва се разрешителният режим само за превози на товари за и от трети страни, което е нормално с оглед защитата на местните пазари.

От 1 юни няма да се събират и никакви други пътни такси на реципрочна основа на териториите на двете страни за превозите на товари, освен стандартните тол такси, винетни такси и такси за конкретни пътни съоръжения.

Очакват наплив за производство на соя
в. Новинар

Наплив за производство на соя в България се очаква заради нововъведения по европейските програми. Интересът към културата се увеличава заради възможността за плащания от Брюксел за производството й. Това обяви председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова.

„Допреди няколко години соята беше в списъка на маслодайните култури, сега вече, поради новата протеинова стратегия на Европейския съюз, тя се смята за протеинова култура. Именно заради това тя е включена в тези отделни плащания. Тя е в списъка и ние така сме я нотифицирали към Брюксел, който ни е одобрил”, обясни Боянова, цитирана от fermer.bg.

Древен Рим оживява край Троян
в. Новинар

Древен римски път и крепости ще възкръснат в Троян. По идея на кмета на общината Донка Михайлова ще бъде реализиран нов туристически проект „Виа Траяна Балканика”. Той ще включва пътуване по древен римски път, посещения на минерални извори, разглеждане на крепости и опознаване на природните красоти на Централния Балкан.

Главната цел на проекта е общината да се развива и утвърждава като конкурентна дестинация за целогодишен туризъм, като се използва пълноценно културно-историческият потенциал на региона.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още