IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се кредитите за лечение и образование

Над половината кредитополучатели прибягват до заем заради ремонт и обзавеждане на дома

16:08 | 20.03.15 г.
Увеличават се кредитите за лечение и образование

С над 20% са нараснали кредитите за лечение и образование в България през миналата година, сочат резултатите от анкета, проведена от TBI Bank сред нейни клиенти. Най-често финансираните начинания в областта на лечението са стоматологични услуги, процедури инвитро, пластични операции, съхранение на стволови клетки и други.

Все още най-голям дял от кредитополучателите – 54%, прибягват до кредит заради ремонт и обзавеждане на дома.

На второ място заедно с покупката или ремонт на автомобил се нареждат почивките и екскурзиите – по 11% от потребителите.

За образование теглят средства 9% от потребителите на банката, а 6% използват средствата, за да си помогнат до получаване на заплата.

Немалък процент от кредитите – 5%, се използват за финансиране на хоби – покупка на екипировка за различни спортове и други.

„Наблюдава се освобождаване на хората и кредитиране на все по-разнородни начинания, голяма част от които са свързани с качеството на живот, а не с покупки от първа необходимост“, коментира Петър Петров, ръководител на отдел "Риск и събираемост продажби на дребно" в TBI Bank.

Сред по-рядко споменаваните причини за теглене на кредит са абитуриентските балове, подарък за внуче, плащане на парно и други натрупани сметки.

TBI Bank е част от регистрираната в Холандия TBIF Financial Services B.V, към която принадлежат и TBI Leasing и TBI Rent.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още