IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 1000 души с увреждания работят в ТПК у нас

Малко над 2% от членовете на Съюза на инвалидите в България работят на трудов договор

14:10 | 17.03.15 г.
Около 1000 души с увреждания работят в ТПК у нас

Около 1000 души с различни увреждания работят в трудово-производителни кооперации (ТПК) у нас. Това сочи статистика, представена на форум за заетостта и социалното предприемачество и цитирана от БТА.

Регистрираните у нас ТПК са 27 и половината от заетите в тях са хора с различен тип увреждания.

Съгласно направената през 2015 г. справка за заетостта на членовете на Съюза на инвалидите в България работещи по трудов договор са 853 души, или 2,08 на сто от общия брой на членския състав.

Причините за безработицата при лицата с увреждания са комплексни. На първо място околната среда е все още до голяма степен недостъпна за хората със специфични потребности, което е бариера за тяхната професионална подготовка и преквалификация.

Проблемът все още не намира добро решение. Наблюдава се нежелание от страна на работодателите да извършват допълнителни разходи за осигуряване на подходяща работна среда за тези хора, която да е съобразена с техните функционални възможности.

Достъпът до качествено образование е съществена предпоставка за по-успешна реализация в живота и равен старт на трудовия пазар за хората с увреждания, посочват от Съюза на инвалидите. В преобладаващата си част децата с ограничена подвижност се нуждаят от достъпна архитектурна среда, както и от асистент, подпомагащ ги за придвижването им в учебното заведение, но този въпрос по постъпващи сигнали от родители на деца с физически увреждания все още не е решен.

От една страна, са налице законодателни усилия за постигане на равнопоставеност и изключване на дискриминацията. От друга страна, действат редица други фактори, които влияят отрицателно на трудовото участие на хората с увреждания и на тяхното професионално обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още