IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли опасност България да бъде заобиколена от системите за пренос на газ?

Наддаването за новите газови трасета през Балканите е виртуална геополитическа игра, коментират експерти

12:08 | 15.03.15 г. 10
Има ли опасност България да бъде заобиколена от системите за пренос на газ?

Има ли опасност България да бъде заобиколена от системите за пренос на руски, каспийски и арабски газ към Южна и Централна Европа? Двама български експерти коментират пред Николай Цеков от Deutsche Welle какви са истинските предизвикателства за страната. 

Започналата преди година открита руска агресия срещу Украйна може да промени картата на енергийните потоци в Черноморския басейн и да доведе до преразпределяне на ключовите играчи на пазарите за природен газ в Централна, Южна и Югоизточна Европа. В ход е гигантска виртуална игра за трасетата на бъдещите газопроводи между доставчиците на синьо гориво от Русия и конкурентите им в Каспийския басейн.

Обявената от руския президент Путин трансформация на проекта "Южен поток" в "Турски поток" засилва опасенията на страни като Азeрбайджан, че Москва се готви да залее европейския пазар с огромни количества газ и така да направи експорта на своите конкуренти трудно осъществим и губещ.

Предложението на българския премиер Бойко Борисов по време на посещението на Илхам Алиев в София за възкресяване на отхвърления преди две години проект за газопровод "Набуко" през България към Централна Европа издава тревогите на Баку и София, че ще бъдат пренебрегнати, ако се осъществят руско-турските планове за инвазия на европейския газов пазар.

Иде ли краят на газовите монополисти?

Финансистът Илиян Василев, бивш български посланик в Москва, твърди, че суматохата около виртуалните трасета за газопроводи през турска територия към Европа до голяма степен се дължи на настъпилите дълбоки промени в световната търговия с природен газ.

"Нарастващ проблем за Газпром е тенденцията към преминаване от дългосрочни договори с нефтено-индексирани цени, където Газпром доминира, към краткосрочни (спотови) договори, които водят до съществено намаление на поддържаните от монопола дългосрочни ценови равнища. Налице е също конвергенция между отделните сегменти на газовия пазар в Европа. Промяната на търговския модел неминуемо води до засилване на ролята на терминали за втечнен природен газ по крайбрежията на Гърция, Турция, Хърватия, Полша и Прибалтика.

Отделните части на глобалния газов пазар също се синхронизират благодарение на мобилния втечнен природен газ, който ще измества тръбопроводния газ. В периода до 2020 г. на глобалния пазар ще се излеят огромни количества втечнен газ - от порядъка на 250-300 млн. тона годишно", посочва Василев.

Икономистът Красен Станчев пък смята, че анонсираните от Газпром и конкурентите му проектни трасета на газови потоци под Черно море и през Турция са все още в сферата на индустриалната и геополитическата фантастика.

"Възможностите на Газпром за нови инвестиции вече са осезаемо намалели. Азербайджан пък няма основания за тревоги, че плановете му за експорт на газ за Европа ще бъдат осуетени от една по-агресивна руска политика. Страната е сред най-перспективните производители на природен газ в света. Ако запази добива на газ при сегашните му обеми, то находищата под Каспийско море ще могат да се използват още поне 140 години", посочва Станчев.

А според Илиян Василев, наддаването за новите газови трасета през Балканите не е нищо друго освен виртуална геополитическа игра. "Никой не прави реални ходове, а играе позиционно с идеята, че другият ще трепне пръв и ще направи грешния избор. Русия залага във виртуалната битка за "Южен поток" (вече под името "Турски поток") и продължението му през Гърция към водещия до Италия Трансадриатически газопровод, който трябва да е готов през 2019 година. Последният се ползва с дерогация (изключване) от Третия енергиен пакет на ЕС, която му бе дадена именно, за да осигури път за неруски алтернативни доставки към Южна Европа", припомня Василев.

Българските тревоги

Красен Станчев припомня, че десетгодишното "газово" сътрудничество между Азербайджан и България досега е било единствено под формата на срещи на правителствено-икономически делегации на двете страни, приключващи с дежурния кьорфишек, че България била закупила или щяла да закупи поредните милиард кубически метра каспийски газ. Но това са само митове, а идеята на премиера Борисов за газов хъб край Варна е пореден изблик на екстензивно мислене в българската енергетика, смята икономистът.

"В този болен отрасъл на икономиката на България постоянно витаят някакви грандомански проекти вместо да се правят разумни неща, като например да се поддържа енергийната инфраструктура, да се дава предимство на местните енергийни ресурси, в това число и добива на шистов газ, а също и да се нормализира ценообразуването в сектора. Вместо това се скача от безумни проекти като "Цанков камък" към още по-безумни или обречени такива като "Белене" и "Южен поток".

Последна актуализация: 12:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Stefan--L
преди 9 години
Така ще е докато седим в евро-швестерските *** съюз мислят ни за аборигени затова ще измираме с по 75 евро пенсии а те ще ни обесняват какви са европейските ценности !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Тоз сайт да не е нещо свързан с вестник "Земя" на последния шеф на 6-то Управление на ДС Димитър Иванов?Чети си го сам докато пасеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
lilivan
преди 9 години
- "Трансадриатически газопровод в Италия, който трябвало да осигури път за неруски газ към Южна Европа"- а откъде ще дойде тоя газ - от Африка ли? :)))Нали пак откъм изток-югоизток ще дойде. И то пак руски, само че през Турция.- Тия от ЕС имат ли капка мозък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
Stefan--L
преди 9 години
Докато слушате глупостите на тоя *** Илиян Василев всички газови потоци ще ни заобиколят ! Защо тоя неграмотен човек въобще го интервюират какъв специалист може да е той изгоненият от Русия посланник който се занимавал да не пиша тук с какви неща и официално е бил отзован от Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 8
крас
преди 9 години
Илиан Василев с екипа си е "ПРАВИТЕЛСТВОТО В СЯНКА" което ръководи икономиката на страната от времето на Тройната коалиция до днешен ден.Безумните решения на този тип са ръководени не от реалностите на пазара, а от АНТИРУСКИТЕ му нагласи за оценка на действителността.Благодарение на този тип България се превърна в центъра на околовръстно движение на енергийни потоци. Азерския газ не е в състояние да удовлетвори европейските нужди, а ако Европа продължава да се тутка по този *** начин, целия руски газов и енергиен поток ще се насочи към необятния КИТАЙСКИ ПАЗАР. СЛУШКАЙТЕ *** ВАСИЛЕВ И ВИЖТЕ ДОКЪДЕ ЩЕ Я ДОКАРАТЕБЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАЗИ ПОЛИТИКА със сигурност България ще се превърне в ТУРСКИ САНДЖАК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
Stefan--L
преди 9 години
Незнам защо изобщо интервюират тоя *** Илиян Василев който е бил изгонен от Русия !Какъв специалист може да бъде тоя смешен доносник ! В Русия е имало над 20 посланници защо не интервюирате поне няколко от тях а точно този който и изгонен заради незаконни неща от Русия. Разбисе че България е вече заобиколена поради невежеството и продажническите деиствия на управляващите ни Бойко Плевнелиев Кунева Първанов Местан Симеонов това са виновниците за това че България остана без руски газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 9 години
Бах ти екапертите Илиян Василев и Красен Станчев....експерти по всичко.НПО простейшъни и двамата.Инвестор мислех че нивото ви е поне една идея по високо.Ама с такива експерти сте за смях.Само Каролев липсва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 9 години
Бах ти екапертите Илиян Василев и Красен Станчев....експерти по всичко.НПО простейшъни и двамата.Инвестор мислех че нивото ви е поне една идея по високо.Ама с такива експерти сте за смях.Само Каролев липсва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още