IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 млн. лв. покриват дълговете и ново оборудване в „Пирогов”

Здравният министър работи по въпроса, каза директорът на болницата проф. Стоян Миланов

10:55 | 13.03.15 г.
30 млн. лв. покриват дълговете и ново оборудване в „Пирогов”

Болница „Пирогов” се нуждае от общо 30 милиона лева - 10 млн. лева за преоборудване и 20 млн. лева за покриване на дълговете на лечебното заведение. Това каза директорът на болницата проф. Стоян Миланов пред bTV.

Той отново алармира за това, че амортизираната апаратура представлява ежедневна заплаха за живота на пациентите. „Нужно е и да се признае специфичността на "Пирогов", каза Миланов.

По думите му в болницата работят 560 лекари, които покачват квалификацията си на Запад и могат да работят с модерна техника, каквато обаче нямат на разположение тук. Миланов коментира, че проблемите с години са замитани под масата и още от студентските си години знае къде са олющени някои от уредите.

Според него през годините обновяването на апаратурата е ставало само с подмазване на министри заради липсата на ясен механизъм.

„При сегашната ситуация всичко е на мускули. Болницата продължава да функционира благодарение на труда на специалистите. Необходима е подмяна на техниката, има клиники и отделения, които не са ремонтирани повече от 30 години”, обясни Миланов. Неговата оставка е била ход за привличане на внимание към проблема.

Министерството на здравеопазването е поело ангажимент към „Пирогов”, а здравният министър д-р Петър Москов „отдавна е спечелен за каузата”, защото е започнал кариерата си там, допълни проф. Миланов.

„Подпомагането на лечебното заведение не може да е еднократен процес“, подчерта той. И даде примери за това как с колегите му се налага да вършат работата на други уж реномирани болници. Една от тях, с подпис на мастит професор, им прехвърлила случай на остър перитонит, който трябва да се оперира до 1 час. Друга „бутикова травматологична болница със златни кранчета” близо до „Пирогов” им препратила пациент с усложнение при смяна на ставата. „Кой ще отнеме лиценза на тези поплювковци отсреща, които не могат да се справят с едно такова усложнение?”, запита Миланов.

Той обясни, че резултатът от лечението остава при тях, но коства много усилия и амортизира апаратурата.

Запитан докога положението в „Пирогов” ще е такова, той беше лаконичен: „Докато субсидията за глава добитък в България е по-голяма от тази за грижата за спешните пациенти”.

Припомняме, че преди две седмици проф. Стоян Миланов подаде оставка, която министър Москов не прие. Мотивите на Миланов бяха свързани именно с тежката ситуация около амортизираната апаратура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още