IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БАН ще консултира Министерството на икономиката по важни реформи

Министър Лукарски ще разчита на експертите на БАН при подготвянето на Закона за иновациите

12:24 | 12.03.15 г.
<p>
	Председателят на БАН акад.&nbsp;Стефан Воденичаров и министърът на икономиката Божидар Лукарски&nbsp;подписаха споразумение за сътрудничество между двете&nbsp;институции. <em>Снимка: БТА</em></p>

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и министърът на икономиката Божидар Лукарски подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции. Снимка: БТА

Българската академия на науките (БАН) ще предоставя експертна помощ на Министерството на икономиката при повеждане на важни реформи и изготвяне на закони като Закона за иновациите. Това заявиха след подписване на споразумение за сътрудничество между двете институции председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и министърът на икономиката Божидар Лукарски, съобщи БТА.

„Освен че академията е националният изследователски център и център на духовността, тя играе и роля на център на експертност“, каза Воденичаров. БАН желае да помогне на правителството да се възстанови нормалния стопански живот в България, добави той.

По думите му България е най-бедната държава в ЕС, защото не произвежда и трябва институциите да си сътрудничат, за да се промени това.

„Моето мнение е, че дълги години управлението на страната бе забравило тази експертност, която имат хората в БАН“, каза от своя страна министър Лукарски.

„Разчитаме, че не само Министерство на икономиката, но и правителството ще може да разчита на активната помощ на научната общност в страната, защото реформи не могат да се правят без експретиза, а центърът на експертност е точно тук“, посочи той.

Лукарски уточни, че икономическото министерство още днес ще направи първата работна среща с Института по икономика към БАН. „Ще разчитаме на тях за взимане на правилните управленски решения“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Ако БАН ще консултира Министерството, какво правят по принцип армията от експерти, главни и държавни и всякакви експерти от Министерството - и какво са правели досега?Освен това, тези 100-год. ментета от БАН едва ли могат да консултират когото и да било за каквото и да е. Повечето от тях никога не са учили тези специалности, с които се подвизават в момента, дори не са учили някаква нормална икономика и математика, влезли са навремето с '3 на релси' като раб-фаци, докопали се до системата за изи-мейкъринг и за самораздаване на титли и вече нямат равни на себе си. Трябва да им се направи един машинен анонимен тест за IQ - да се види кой с какво IQ е трошел от десетилетия държавния бюджет, и тест по специалността за която се представят, че са мегаспециалисти, за да се види колко им е умственият багаж по принцип, преди да раздават каквито и да е акъли на когото и да било. И колко нобелови награди по икономика имат институтите на БАН досега ..ако не е някаква чувствителна и информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още