IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Има консенсус за спешни мерки за опазване на обществения интерес в КТБ

Според министъра на финансите интересът на кредиторите не е защитен в рамките на сега действащия закон

20:11 | 11.03.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Министерство на финансите</em></p>

Снимка: Министерство на финансите

След проведения в сряда в Народното събрание дебат в Министерството на финансите се е състояла среща с почти всички парламентарно представени политически сили. Целта им е била да постигнат на общо решение за запазване на обществения интерес, свързан с казуса КТБ, заяви министърът на финансите Владислав Горанов на кратък брифинг след края на разговорите, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Министърът е допълнил, че от името на присъстващите на дискусията народни представители е упълномощен да представи постигнатите на този етап решения: „Има консенсус за спешни законодателни мерки за опазване на интереса на всички граждани, кредитори и на държавата в случая с КТБ“.

По думите му възможните решения са да се предвидят норми, които да запълнят съществуващата празнота в настоящата правна рамка и да позволят в максимална степен защита на обществения интерес или между първо и второ четене по вече предприетите законодателни инициативи, свързани с изменение на Закона за банковата несъстоятелност,  или с предложени изменения в Закона за гарантиране на влоговете в банките. Владислав Горанов увери, че в четвъртък всички партии в НС ще получат текстовете,  по които е постигнат консенсус по време на срещата в МФ.

„Предполагам, че след утрешния ден ще има обща законодателна инициатива на почти всички парламентарно представени партии, която в бързи срокове ще се превърне в законодателно решение, гарантиращо обществения интерес, свързан с КТБ“, посочва още той.

Пред журналистите финансовият министър е заявил още, че от представения в НС в сряда аналитичен доклад могат да се направят обосновани предположения, че интересът на кредиторите не е защитен в рамките на сега действащия закон.

„Именно това се опитваме да преодолеем в консенсус с всички политически сили“, изтъкна той. Министър Горанов обясни, че съгласно настоящата нормативна уредба правомощията на квесторите не са достатъчни, за да се гарантира, че с определени допустими от закона сделки няма да се извършат лоши практики и увреждане на имуществото на КТБ.

По-рано в сряда премиерът Бойко Борисов заяви от трибуната на Народното събрание, че "не трябва да оставяме КТБ да бъде ограбена". Борисов съобщи, че още днес ще бъде предложен съдебен синдик на КТБ. Наскоро стана ясно, че със 733,8 млн. лв. (28,6%) са намалели активите на КТБ през последното тримесечие на 2014 г., като спадът се дължи главно на направени прихващания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocko
преди 9 години
Най-накрая нещо смислено но да не се окаже късно и защо правителството мълчи за отказа на сърбежите да екстрадират бандита Цветан Василев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
Баси и държавата - тече като продънена каца - болници, ВЕИ-та, ТЕЦ-ове, КТБ, пътища... - точат като за последно. А тия льохмани - "управниците" дърпат заеми и сипват отгоре. Щеше да е някаква абсурдна или сюреалистична история ако не беше жива трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 0
tonibg
преди 9 години
Как може, капчица срам и неудобство да не изпитват политиците ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Като прочетох заглавието първо проверих, дали не е някоя статия по погрешка отпреди месец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Сетила се Мара да се побара. Досега цървулите ли ми държахте? Квесторите праскат по 2.5 милки МЕСЕЧНО за незнайни разходи и въртят цесии като скъсани, прикриватурата си чопли носа, само Горското се сетило. Руки прочь, собака!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още