IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До средата на годината ще бъде регламентирано почасовото наемане

Идеята е системата да облекчи и туристическия сектор

18:29 | 10.03.15 г. 1
До средата на годината ще бъде регламентирано почасовото наемане

До средата на годината ще бъдат подготвени законодателните промени, облекчаващи почасовото наемане на работници. Това каза днес във Варна министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който участва в дискусия за проблемите преди предстоящия туристически сезон, предаде БТА.

Вицепремиерът коментира темата за почасовото наемане, тъй като това е едно от исканията на туристическия сектор. По думите му промените в законодателството в тази посока се подготвят от междуведомствена група.

Той допълни, че ще се търсят възможности за квалификацията на хората, които работят в туризма, включително организиране на стажове за учащи.

Още в началото на мандата си Калфин даде заявка, че правителството има намерение да въведе ваучерна система с почасово заплащане. Досега вицепремиерът говореше за въвеждане на тази система за гледане на деца и възрастни и всякакви домашни услуги. Идеята е чрез посредничеството на агенция да се наема работник, който свършва работата и получава смесено плащане от държавата и поръчителя на услугата.

Проблемите обаче са свързани с изчисляване на осигуровки, трудов стаж и други.

Днес вицепремиерът каза още, че заради ситуацията в Русия и в Украйна браншът с основание се притеснява за предстоящия сезон. Според него в момента не може да се отговори еднозначно на искането на бранша да получи компенсации от ЕС заради намаляването на туристите от тези държави. По думите му първо трябва да се направи проучване, тъй като не само България ще бъде потърпевша от намалението на летовниците от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
stefan-L
преди 9 години
политическата проститу-тка Калфин и той незнае какъв е ляв ли е десен ли е или е турчин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още