IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спрени са още два договора във ВМА от времето на ген. Стоян Тонев

Частни фирми ползвали техниката на болницата, но взимали пари от пациентите

09:28 | 06.03.15 г.
Спрени са още два договора във ВМА от времето на ген. Стоян Тонев

Още две далавери от времето на ген. Стоян Тонев във Военно-медицинска академия (ВМА) са спрени от новото ръководство на болницата, пише вестник „Труд“.

Единият от договорите е сключен с Клиниката по образна диагностика, където рентгенът и скенерът са използвани от частна фирма. Неясно и без фиксирани часове за платени изследвания, но с държавна апаратура, частната структура е взимала пари от болни българи, коментират лекари пред всекидневника. Това е и причината договорът да бъде прекратен.

По сходна схема действали и в Клиниката по физеотерапия. Частно дружество е ползвало стаи и е взимало пари от пациентите без никакви ползи за ВМА. По този начин болничната структура е ползвана за частни цели, обясняват лекари.

Третият прекратен договор пък е с фирмата на проф. Мирослава Кадурина, „Дерма прим“, която стана причина за оттеглянето на ген. Тонев и снемането на политическото доверие на премиера Бойко Борисов към бившия шеф на ВМА. В края на миналия месец стана ясно, че само заради дейността на „Дерма прим“ болницата е генерирала загуби от 10 млн. лв.

Проф. Мирослава Кадурина е и началник на Клиниката по дерматология във ВМА. Именно там тя е развивала своята частна дейност.

Очаква се до 2 седмици вътрешна комисия на болничното заведение да даде предложение за наказание на Кадурина. Според Кодекса на труда възможностите са три – забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Източници на „Труд“ обаче са категорични, че ръководството на ВМА няма да наложи най-тежкото наказание.

Вчера военно-окръжната прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори, съобщиха от прокуратурата.

Самият Тонев поиска прокуратурата и Сметната палата да направят проверки, които да установят законността на управлението и начина, по който са сключвани договорите на ВМА по време на неговото управление.

Според вчерашното изявления на прокуратурата ген. Тонев е обвинен за това, че от 29 ноември 2004 до 1 декември 2007 г. в качеството си на длъжностно лице умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв., което е престъпление по чл. 219 от НК.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още