IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Задлъжнялостта в енергетиката не може да се преодолее с резерви от сектора

Федерацията на енергетиците към синдиката настоява да се спре изтичането на ликвидност от системата

18:15 | 26.02.15 г. 1
КНСБ: Задлъжнялостта в енергетиката не може да се преодолее с резерви от сектора

Междуфирмената задлъжнялост в сектора на енергетиката е в критични размери – почти 4 млрд. лева, и тя не може да бъде преодоляна с търсене на резерви в сектора. Този коментар направи председателят на Националната федерация на енергетиците (НФЕ) към КНСБ Георги Петров по време на откриването на кръглата маса на тема „Енергетиката на България – проблеми, предложения/инициативи, търсене на решения“, съобщават от КНСБ.

Той припомни, че през 2013 и 2014 година КНСБ, КТ „Подкрепа“ и някои браношови и работодателски организации са представили план за оздравяване на ключови енергийни предприятия. Част от мерките в тези планове са постигане на финансова стабилност на предприятията чрез държавна намеса, разработване на ясен план за устойчивост на работата им, прогнозируемост при промяна на цените за крайни клиенти и т.н.

Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, който участваше в дискусията, посочи какви действия предприема министерството за намаляване на дефицитите. Част от тях са водените преговори с ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3“ за намаляване на изкупната цена на електричеството им. За сметка на това Националната електрическа компания (НЕК) поема ангажимент да изплати просрочените си задължения към двете централи, които възлизат на 600 млн. лева. Двата ТЕЦ-а пък дължат към 140 млн. лева на „Мини Марица изток“.

Друга мярка е ограничението на изкупуването на електроенергия на централи от биомаса, което беше подкрепено от депутатите по време на второто четене на Закона за енергетиката, както и изкупуването на електричество само от високоефективно комбинирано производство.

„Резултатът от тази мярка ще бъде свиване на текущия дефицит с около 100 – 150 млн. лева годишно“, изчисли Николов, цитиран от пресцентъра на енергийното министерство.

Според НФЕ – КНСБ обаче е под въпрос дали предприетите законодателни и организационни инициативи от страна на правителството в последните месеци ще стабилизират сектора, или ще се позволи увеличаване на аварийността и загуба на работни места. Според федерацията те ще доведат до облекчаване на текущото състояние на дружествата, но същевременно натрупаните огромни задължения остават извън обхвата на предприеманите действия.

Синдикатът представя за обсъждане и анализ на по-широк кръг от мерки, които включват възстановяване на икономическата логика при ценообразуване в сектора, което да позволи дружествата да постигат положителен резултат и да развиват технологичната си база, но при осигуряване на инструменти за справедлива социална защита.

Другите предложения са спиране изтичането на ликвидност от системата и защита на работните места, както и  осигуряване на средства за компенсиране на задлъжнялостта в системата, включително чрез осигуряване на финансов ресурс от държавата, без това да е непозволена държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
=== Междуфирмената задлъжнялост в сектора на енергетиката е в критични размери почти 4 млрд. лева ===Краде се с небивала мощ, краде се здраво и с протекции от най-високи нива. Но има ли поне един РАЗСЛЕДВАН онбашия, въобще не говоря за ОСЪДЕН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още