IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев готви референдум заедно с местните избори

Въпросите касаят възможността за електронно гласуване, задължително гласуване и мажоритарни елементи в избирателната система

08:17 | 23.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Росен Плевнелиев готви референдум заедно с местните избори

Президентът Росен Плевнелиев ще се възползва от конституционното си право и ще внесе искане за провеждане на референдум за изборните права на българските граждани.

Допитването трябва да се състои заедно с местните избори през есента. Това заяви държавният глава в интервю за “24 часа”.

Решението си Плевнелиев обяви в навечерието на традиционните си срещи с партиите в парламента. Днес президентът ще разговаря с АБВ и „Атака”. 

Трябва ли да се въведе задължително гласуване?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 947 гласа


Свикването на референдум едновременно с кметските избори ще е една от темите на разговорите с политическите сили.

Въпросите, които ще предложи Плевнелиев, са същите, които президентът предложи още преди повече от година - “да” или “не” за електронно гласуване, задължително гласуване и мажоритарни елементи в избирателната система.

Искането на Плевнелиев за изборен референдум беше внесено в 42-ото Народно събрание. Тогава обаче мнозинството на БСП и ДПС отказа да го придвижи. Тогава беше създаден инициативен комитет, който събра няколко десетки хиляди подписа, но след проверка те се оказаха недостатъчни за свикване на допитването.

Още политически новини четете в Dnes.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
Винаги съм смятал, че работа се прави със стимули, а не със санкции. Но за това се иска въображение и... пари. А пари откъде? Ами, от партийните субсидии - значи трябват и топки!Но референдумът съдържа и две други точки, които са не по-маловажни. Дори и да не стане задължително гласуването, ако се върви към увеличаване на електронното и преференциалното - пак ще е стъпка напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Ми глобяват те пич...Имаш задължения към държавата и трябва да ги изпълняваш и това е. И да-те са преди твоите лични.Друга тема е, че и аз съм против поради ред причини. Но не съм много хард ***-и да го въведат няма да има кой знае каква промяна.Против: Глупаво е да смесваме правата и задълженията. Право, а не задължение е да гласуваш. Ако не искаш-ми твоя си работа.За: Ще намали тежестта на контролираният вот. ПС: Слагам пари, че ако го приемат ще забравят поне първият път да променят закона за парите за партиите, които са на база брой гласове:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 9 години
Е та затова е добре да има референдум :) да можеш да ги напсуваш - официално :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
vankata89
преди 9 години
Аз съм против задължителното гласуване ами ако съм в чужбина в държава в която няма къде да гласувам или най - близкото място за гласуване е на 500км ко праим глобяват ме така ли. Друг пример аз съм за няколко дена на единия край на България без да съм го планирал кво няма да вървя само защото трябв да гласувам. Ей майка им *** долна само гледат от къде да източат още пари търтеите мръсни. Но съм сигурен че ако го приемат то задължително ще има глоба. Майната им на всички партии със - сигурност ще вървя да гласувам с не за тази простотия. И да го направят задължително само псувни ще видят от мен и пак няма да гласувам за никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още