IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионирани медици попълват кадровия дефицит

Под критичния минимум са специалистите по физиология, спешна медицина, токсикология и патология

17:09 | 22.02.15 г. 1
Пенсионирани медици попълват кадровия дефицит

Критичен е недостигът на лекари в десетки специалности. За да се запълни кадровият дефицит, в много болници работят пенсионирани медици. Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Кърджали и Смолян са сред областите, в които недостигът на медици е най-остър.

През последните години групата на изчезващите лекари все повече се разраства. Под критичния минимум са специалистите по физиология, спешна медицина, токсикология и патология. Не достигат още неврохирурзи, ендокринозлози и кардиолози, съобщи Нова телевизия.

В цялата Смолянска област има само двама пулмолози. „Както в цялата страна, така и тук, изпитваме затруднения с намирането на кадри. Разполагаме само с един неонатолог и той е само един в областта”, обясни д-р Марин Даракчиев, директор на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров", Смолян.

Специалността, в която продължава да има сериозен недостиг на лекари, е анестезиологията. Дори в реанимацията на Военна болница. „Защото са прекалено добри, интелигентни, с по два езика, няма как да ги задържа, нямам основание. Обучаваме 20 специализанта с идеята поне 10 да останат”, заяви ген. проф. Николай Петров, началник на ВМА.

„Около 70% от лекарите, които практикуват в момента, са над 50 години. Може да си представите какво ще се случи, когато всички тези хора се пенсионират”, коментира Юлиан Йорданов от БЛС.

Най-новото проучване на Медицинския университет показва, че около 70% от завършилите лекари възнамеряват да заминат зад граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Статията е написана прекалено оптимистично. Проблема Е МНОГО по-голям отколкото изглежда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още