IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП даде негативна оценка за работата на правителството

Това е правителство на политическата сделка, на икономическата стагнация и на сервилната външна политика, смятат социалистите

16:59 | 22.02.15 г. 3
БСП даде негативна оценка за работата на правителството

Националният съвет на БСП даде негативна оценка за работата на правителството на управляващата четворна коалиция през първите месеци на неговото управление. Това се казва в Декларация, приета от НС на БСП след провелото се заседание на Национания съвет на партията.

"Правителствената политика не допринася за преодоляване на последиците от кризата и не осигурява развитие на страната, както и че стремежът за получаване на външна подкрепа е за сметка на отстояването на национални позиции в ЕС и НАТО", пише в декларацията.

Социалистите категорично твърдят, че се натоварва страната с огромен и скандален външен дълг от 16 милиарда лева, който може да ни въвлече в опасна  дългова спирала. 

"Това е правителство на политическата сделка, "на живот назаем", на икономическата стагнация и на сервилната външна политика", смятат социалистите.

Те са категорични, че правителството разчита на подкрепа на плаващи мнозинства в парламента, които обслужват финансово-икономически интереси на определени групи и се стреми да омаловажи ролята на БСП в политическия живот.

БСП подчертава, че от "затягане на коланите" по време на предишното правителство на ГЕРБ, сегашното стига до харчене за сметка на всички, включително на бъдещото поколение.

"Най-голямата заслуга на правителството е фактът на неговото съществуване, това че преди 100 дни не се наложи провеждането на нови предсрочни избори. Възобновиха се плащания по частично спрени европейски програми, за което спиране допринесе ГЕРБ", заявиха "червените".

Според БСП кабинетът не поставя ясни цели за развитие на страната, имитира реформи, с които се опитва да прикрие дясната неолиберална политика.

"Червените" смятат, че не са предприети решителни мерки за балансиране на енергийния сектор и за разкриване на злоупотребите  в банковата система.

Кабинетът работил и за увеличаването на социалните и регионалните неравенства. Аргументите са, че са замразени социалните плащания за майките, децата и хората с увреждания. Премахнати са данъчните облекчения за хората с най-ниски доходи и не предвижда ефективни мерки за увеличаване на заетостта и доходите, за намаляване на безработицата и бедността.

Сред критиките към кабинета на Борисов още е, че е допуснал стагнация на икономиката.

"Окончателно загуби възможността за реализация на големите енергийни проекти, включително на "Южен поток", от което България губи огромни средства и икономическа перспектива. Отмени публичната инвестиционна програма за финансиране на проекти от министерства и общини. Отново предлага разпродажба на останалите държавни активи. За съжаление най-амбициозната икономическа задача на правителството е неговата програма за саниране, която предизвиква редица критични въпроси", категорични са от БСП.

БСП смята, че правителството готви разполагане на тежко въоръжение на територията на България и на център на НАТО за координиране на сили за бързо реагиране. С оглед на военните действия в Източна Украйна това създава рискове за националната ни сигурност.

НС на БСП взе решение да се насрочи Конгресът на партията на Цветница - 5 април.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
А мръсниците и лицемерите от БСП някога ще дадат ли оценка на бившия си коалиционен партньор - мафията ДПС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
honaniga
преди 9 години
Отново един невероятен ,"аргументиран" анализ на червените стратези, които никога не са защитавали интересите на бедните за което се бият в гърдите. Гадното, което правят е , че ги използват за своите лични интереси и дори в повечето случаи в ущърб на бедните.Мотото е да взимаме от тези които могат и да даваме на тези които се нуждаят-в повечето случаи олигарсите. За тях тези които могат не са интересна тема за обсъждане. Те нека да работят още повече (явно им се отдава) за да могат да дадат на нуждаещите се.Имаха страхотните идеи за реиндустриализация с парите на данъкоплатците и да лишат от правото на глас българите зад граница.В редиците им има такива видни представители, като Янаки Стоилов който никога не е работил през живота си и за 25 години в парламента има "огромен" принос за нашият "разцвет"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Ivangh
преди 9 години
На кой му пука за вашето мнение!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още