IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за енергийната ефективност мина на първо четене без никакви дебати

Депутатите признаха, че текстовете не са добре изработени и удължиха срока за предложения за промени преди второ четене

10:46 | 19.02.15 г.
Законът за енергийната ефективност мина на първо четене без никакви дебати

Без дебати народните представители приеха на първо четене Закона за енергийната ефективност, внесен от Министерския съвет. С мотива, че текстовете транспонират Директива 2012/27/ЕС 96-ма депутати одобриха приемането на закона. Против него гласува един депутат, а двама се въздържаха.

Припомняме, че Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради забавеното транспониране на Директивата в националното законодателство. По тази причина и текстовете бяха набързо приети на първо четене в пленарната зала.

В своето становище от БСП – Лява България посочиха, че подкрепят закона, защото той ще регулира системата на енергийната ефективност, а не само защото има изискване от Брюксел. Жельо Бойчев обаче посочи, че има доста неясноти в текстовете и затова неговата партия ще внесе предложения за промени между първо и второ четене.

За ДПС приемането на закона ще е начин да се спре процедурата на ЕК и България да избегне наказанията. От партията обаче също изказаха опасенията си за пропуски и неясноти, сред които например липсата на пазарен механизъм за търговия с т.нар. „бели сертификати“.

„Всички критерии и условия, които са залегнали в закона, ще доведат до сертифициране не само на обществените сгради, а и съответните производства“, припомни Рамадан Аталай и допълни, че целта е не само повишаване на конкурентоспособността на компаниите, а и енергийната ефективност на съответното производство.

Сертифицирането ще накара определени предприятия да инвестират, но това е трудно в тежката икономическа ситуация, посочи обаче депутатът. 

Заради опасенията от неясни текстове и пропуски в Закона председателят на енергийната комисия Делян Добрев предложи удължен срок за внасяне на предложения между първо и второ четене за промяна в закона. Неговото искане беше подкрепено почти единодушно от депутатите в пленарната зала, като 101 гласуваха "за" и само четирима се въздържаха. Така народните представители ще имат две седмици за внасяне на своите идеи. 

Припомняме, че законът беше експресно приет и при разглеждането във водещата комисия по енергетиката. Мотивът за бързото приемане беше именно, че България е изправена пред санкции, макар и повечето депутати да признаха, че текстовете не са добре изработени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още