IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 февруари

07:45 | 19.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 19 февруари

Банката за развитие ще рефинансира дружества с лоши кредити
в. Капитал Daily

Българската банка за развитие (ББР) ще рефинансира дружества с лоши кредити. За целта е променен уставът й, а инициативата е на финансовото министерство в качеството му на мажоритарен собственик. Обяснението е, че така държавната банка ще помага на бизнеси, за които има шанс да бъдат оздравени и по този начин ще се запазят работни места и производствен потенциал. Рискът е, че опцията може да се ползва за "спасяване" на близки до ръководството и управляващите бизнесмени.

София избра "Трейс груп" за ремонт на "Цариградско шосе" за около 10 млн.лв
в. Капитал Daily

Обединение на "Трейс Груп Холд" и на свързаната с нея "Инжпроект" ООД е класирана на първо място в търга за ремонт на две нови отсечки от "Цариградско шосе". Информацията беше потвърдена от Столична община и представители на фирмата победител. Договорът с Обединение "Цариградско" все още не е подписан, защото в момента тече 14-дневния срок, в който участниците могат да обжалват.

И доброволчеството ще дава право на легален престой у нас
в. Сега

Всеки чужденец ще има право на удостоверение за продължително пребиваване у нас срещу повече от 30 дни доброволчество в рамките на една година. Това е залегнало в законопроект за доброволчеството, качен за обществено обсъждане в портала strategy.bg, който е изготвен от спортното министерство.

Законът дава възможност на граждани от трети страни или държави - членки на ЕС, да получават удостоверение за продължително пребиваване в страната, ако имат сключен договор за доброволчество. Проектозаконът регламентира два вида доброволчество - краткосрочно и дългосрочно.

Агенцията по храните избра за 1 ден доставчик на ваксина срещу "син език"
в. Сега

След месеци неуспешни опити да се намери фирма - доставчик на ваксина срещу болестта "син език", покосила през миналата година 37 хиляди животни у нас, най-после вносителят е избран. "От вчера (17 февруари т. г. - б. р.) имаме сключен договор за доставка на моновалентна ваксина", похвали се шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов навръх 4-тия рожден ден на агенцията. Ваксината е произведена във Франция, но не е ясно дали фирмата доставчик също ще е френска. Засега името на фирмата не се съобщава.

С кола до Турция и Русия без такса "Зелена карта"
в. Стандарт

Българските коли и камиони ще могат да пътуват до Турци и Русия, без да се плаща допълнителна такса за "Зелена карта" към задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това гласи проект за нов кодекс за застраховането, който е подготвен от Комисията за финансов надзор. Заедно с полицата по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" шофьорите ще получават и сертификат "Зелена карта", без да се събира допълнителна такса, пише в проекта. Така освен във всички страни от ЕС, както и в Андора, Швейцария и Сърбия, шофьорите ще може да пътуват с "Гражданска отговорност" без допълнителни такси и в страните, които членуват в системата "Зелена карта".

Връщат чартърите от Холандия до Пловдив
в. Стандарт

Полетите от Холандия до Пловдив, които бяха спрени преди 15 години, може да бъдат възобновени, съобщиха от летището под тепетата. В началото на тази седмица ръководството на аеропорта е провело разговори с холандска авиокомпания и е договорило връщане на чартърите. В срещата са участвали и туроператори от Холандия, които са заявили, че има интерес от страна на техните клиенти към ваканциите в България. Предпочитанията са към Пампорово и тъй като сезонът е в края си, полетите по всяка вероятност ще стартират в края на годината.

Руски олигарх вдига фабрика в Родопите
в. Стандарт

Руски олигарх с гръцки корен е на път да стане най-големият инвеститор в Кърджалийско. Иван Савидис закупи терен от 30 декара край село Подкова, за да вдигне тютюнева фабрика. Бизнесменът е един 30-мата най-богати руснаци според "Форбс". През февруари 2006 г. списанието оцени състоянието на Савидис на 100 милиона долара. Роден е на 27 март 1959 година в населеното от понтийски гърци грузинско селце Санта. 21-годишен постъпва в Донската държавна цигарена фабрика в Ростов на Дон. Издига се от прост работник до зам.-директор. След това се хвърля в частния бизнес и оглавява компанията "Донской табак", купува и летището в Ростов.

Софийският съд се пренася
в. Новинар

Започна най-голямото преместване на Районния съд в София. Институцията вече ще се помещава в зданието на бившето ГУСВ. Част от съдиите, държавните съдебни изпълнители и служителите още от понеделник са в сградата на бул. „Цар Борис ІІІ” 54.

От 4 март Трето гражданско отделение на Софийския районен съд също ще осъществява дейността си в същата сграда. Преместването му ще се осъществи на 26 и 27 февруари. Поради тази причина следващия четвъртък след 12 часа няма да се извършват справки по делата в сградата на ул. „Съборна” 9.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още