IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП обвини управляващите в забавяне избора на нов шеф на НЗОК

Парламентът прие процедурни правила за избор на нов управител

11:50 | 18.02.15 г.
БСП обвини управляващите в забавяне избора на нов шеф на НЗОК

От БСП обвиниха управляващите, че са се забавили с избора на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което ще доведе до забавяния на плащанията в здравеопазването.

Въпреки че парламентът днес прие процедурни правила за избор на нов шеф, след като на 12 февруари изтече мандатът на д-р Румяна Тодорова, опозицията поиска от мнозинството да поемат отговорност за забавянето на процедурата.

Парламентът ще избере новия управител на НЗОК с явно гласуване чрез компютърната система в пленарната зала, решиха  депутатите с приетите процедурни правила за вота, подкрепени от 125 народни представители, без нито един против и двама "въздържал се", допълва БТА.

Преди това кандидатите, които всяка парламентарна група има право да предложи, ще бъдат изслушани първо в здравната комисия, а след това допуснатите номинации ще защитят вижданията си в пленарната зала. За избран се счита този, който е събрал повече от половината от гласовете на народните представители, които присъстват в пленарната зала. В случаите, когато има няколко кандидати, вотът е по азбучен ред на собствените имена, освен ако Народното събрание не реши друго.

При равен брой гласове между двама или повече претенденти, се провежда повторно гласуване. Ако нито един от тях не получи необходимата подкрепа, следва още едно гласуване, в което участват първите двама, получили най-много гласове.

В петдневен срок от приемането на правилата предложенията трябва да бъдат внесени в здравната комисия с необходимите документи. Един от тях е номинираният да представи заверено копие от диплома за висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър". Всички документи подлежат на проверка.

Не се разглеждат анонимни становища и сигнали. По предложение на Даниела Дариткова от ГЕРБ депутатите решиха здравната комисия да не допуска до изслушване кандидати, които не са представили всички необходими документи.

Днес Емил Райнов от БСП пресметна, че съгласно правилата, докато парламентът избере нов управител ще минат поне 21 дни, което означава, че през това време няма кой да подписва документите на Касата.

"Проблемът е правният вакум, който е от 12 февруари до след още 21 дни. През това време няма кой да подписва разплащания на изпълнители на медицинска помощ, на пациенти, които се нуждаят от скъпоструващи лекарства, на онкоболните, които те трябва да прекъсват лечението си. Проблемът е неглижиран от управляващите“, обвини след него и Мая Манолова от левицата.

Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ обаче няма да има забавяния с плащанията, защото шефът на Касата и сега изпълнявайки своя личен договор, може и трябва да подписва документи, а ако тя откаже, това може да направи подуправител.

Георги Кючуков от АБВ застъпи неговата теза. „Няма да има вакум в управлението на НЗОК и времето до избора на нов управител няма да повлияе на Касата“, заяви той.

Според председателя на здравната комисия Стоян Тонев от ГЕРБ още на 25 февруари парламентът ще избере нов председател на Касата. Той информира вчера, че в управляващата комисия до момента са обсъждани две имена за нов шеф на НЗОК.

Едното е на д-р Глинка Комитов, който в продължение на 8 години - от 2002 до 2010 г., беше зам.-директор на НЗОК по медицинските дейности, а след това оглави столичната здравна каса. Понастоящем той ръководи софийската Втора градска многопрофилна болница.

Другият кандидат е бившият директор на регионалната каса в Пловдив Иван Маджаров.

Миналата седмица и здравният министър Петър Москов каза, че няма да има управленски вакуум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още