IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева ще сезира прокуратурата за сделката със земи за "Южен поток"

При взимането на решението за продажбата на имотите МЗХ е спазило всички законови изисквания и срокове, призна обаче министърът

18:42 | 17.02.15 г.
Танева ще сезира прокуратурата за сделката със земи за "Южен поток"

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се ангажира днес по време на парламентарния контрол да сезира прокуратурата относно продажбата на земи от горския фонд на "Южен поток"-  България, пише БТА.

Тя направи това в отговор на въпрос относно продажбата на 17 имота с обща площ от 358 декара от горския фонд на проектната компания "Южен поток" - България в период, в който изграждането на газопровода е замразено.

Това е станало и при цена почти 6,5 пъти по-ниска от реалната стойност на имотите, стана ясно от думите на министъра. Териториите са били частна държавна собственост в близост до град Варна и трябваше да бъдат използвани за довеждаща инфраструктура на проекта, уточни Танева.

За сделката са заплатени 7 млн. лева по банковата сметка на земеделското министерство. За компенсационно залесяване компанията "Южен поток" - България е внесла в законовия срок по сметка на Североизточно държавно предприятие - Шумен 377 хил. лева.

При вземането на решението от страна на Министерството на земеделието и храните са спазени всички законови изисквания и процедури, посочи още министърът.

Взето е предвид и решението на Министерския съвет, с което газопроводът "Южен поток" и отсечката, която ще се изгради на територията на България, са обявени за обект с национално значение. Като такива те са изключени с решение на Народното събрание от територията на имотите, попадащи в границите на устройствени зони А и Б по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Според вносителите на въпроса сделката е неизгодна, защото от казаното излиза, че земята струва по-малко отколкото смяната на нейното предназначение.

Това, според депутата Мартин Димитров, дава основание за две действия - сезиране на прокуратурата за извършване на сериозна проверка и в случай че получим официална информация от Русия за прекратяване на "Южен поток", да се потърсят законови механизми за разваляне на тази сделка, която Димитров определи, че "очевидно е във вреда на националния интерес на страната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още