IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ПЧИ през 2014 г. и дебатите за пенсионната реформа на фокус през седмицата

Пред Комисията по бюджет и финанси в НС би трябвало да бъде изслушан подуправителят на БНБ Димитър Костов

09:18 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ПЧИ през 2014 г. и дебатите за пенсионната реформа на фокус през седмицата

Данните за преките инвестиции в България през 2014 г. и дебатите за пенсионната реформа приковават вниманието през седмицата.

Ето какво предстои по-конкретно през новата работна седмица:

В понеделник (16 февруари) БНБ ще представи данни за състоянието на платежния баланс през 2014 г. От тях ще разберем повече за динамиката не само на текущата сметка, но и на преките чуждестранни инвестиции през миналата година. За периода януари-ноември преките инвестиции надхвърлиха 1,22 млрд. евро. Очакванията са все пак размерът на капиталите през миналата година да е по-голям от този, който прекоси границите на страната през 2013 г.

От централната банка очакваме и данни за дейността на лизинговите дружества през четвъртото тримесечие на миналата година.

В първия ден от седмицата Националният статистически институт (НСИ) ще публикува информация за доходите, разходите и потреблението на домакинствата и данни от наблюдението на работната сила през четвъртото тримесечие на 2014 г.

За този ден са насрочени общите събрания на акционерите на А.В. Билдингс АД и на Свинекомплекс Николово АД.

16 февруари е датата на аукциона за неизползваните права от увеличението на капитала на ЗД Евро Инс АД. До момента са записани 80% от акциите.

Във вторник (17 февруари) Народното събрание ще проведе извънредно заседание относно създаването на Временна комисия за проучване финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях. Още на бюджетната комисия през миналата седмица се загатна, че все пак подобна анкетна комисия може би ще има.

БНБ ще оповести своя редовен месечен „Информационен бюлетин“. Публикацията съдържа широкообхватни месечни статистически данни за цялата финансова система на България в четири сектора: финансов, външен, фискален и реален.

Освен това БНБ ще разгласи данни за дейността на дружества, специализирани в кредитиране, през финалното тримесечие на 2014 г.

За сряда (18 февруари) няма предвидени събития.

В четвъртък (19 февруари) централната банка ще публикува данни за дейността на инвестиционните фондове през четвъртото тримесечие.

Именно за четвъртък може би ще бъде насрочено следващото заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси. На последното заседание председателят Менда Стоянова загатна, че дискусията относно пенсионната реформа ще продължи именно на 19 февруари.

В петък (20 февруари) НСИ ще представи предварителни данни за наетите лица и размера на средната работна заплата през 2014 г., както и за туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението през последното тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още