IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Реформите вече имат и лице, и посока

Вместо да се развиваме, много често бяхме в ситуация да спасяваме, съжалява вицепремиерът

11:46 | 13.02.15 г.
<p>
	Дончев:&nbsp;&bdquo;Най-голямо предизвикателство е намирането на баланса между необходимостта от стабилност и стартирането на реформи&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дончев: „Най-голямо предизвикателство е намирането на баланса между необходимостта от стабилност и стартирането на реформи". Снимка: Ройтерс

В редица сфери – здравеопазване, държавна администрация, правосъдие, реформите имат и лице и посока, заяви вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Същевременно обаче той подчерта, че не само това са сферите, в които има необходимост от реформи.

„Вместо да се развиваме, много често бяхме в ситуация да спасяваме, което не е добър старт – в енергетиката, публичните финанси, цялата система на еврофондове“, каза още той.

Дончев заяви, че в първите 100 дни са били възстановени инвестициите в тежка инфраструктура и за започнати и нов тип инвестиции чрез програмата за саниране. Според него е необходимо цялостно подобряване на бизнес средата и редуциране на административната тежест.

„Възстановеното доверие на ключовите ни европейски партньори е факт и се доказва всеки ден. Вместо да следва една или друга препоръка, държавата вече е в състояние да формира позиция, използвайки нормалния институционален ред“, смята Дончев.

По думите му през 2015 година обемът на европейските пари може да достигне една пета от всички публични разходи, което ще направи 2015-а рекордна година спрямо всички предишни. Това е възможност, която никой няма право да пропусне, настоя той.

Правителството работи като действащ механизъм, а не като сбор от политически сили, оцени вицепремиерът Дончев работата на кабинета през първите му три месеца.

Той посочи, че управляващите не само са се справяли с рутинни задачи, но се е налагало да действат в критични ситуация, включително във външнополитически план, както и по кризи, „предизвикани от човешката глупост“.

Предимството на коалиционния формат е, че един проблем може да се разгледа от различни гледни точки и това е шанс да се намери по-добро решение, смята Дончев. По думите му много трудно се започват реформи в режим на нестабилност, но е факт, че всяка реформа предизвиква трусове.

„Най-голямо предизвикателство е намирането на баланса между необходимостта от стабилност и стартирането на реформи. През тези три месеца не си позволихме да залитнем в нито една посока, но стрелката по-често сочеше в посока стабилност“, коментира той.

Дончев призова всичко казано да не се приема като претенция „сами да си поставяме оценка“. Оценките ги поставя големият учител – българският народ, и само той казва кой да премине в следващия клас, заяви той.

Според вицепремиера, ако някой политик е загубил възможността да ходи по тротоара и да пазарува в магазина, то той е загубил обратната връзка с хората.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова пък посочи, че по-важно от даването на оценки е каква работа се върши. Според Бъчварова премиерът Бойко Борисов е този, който може да оцени работата на министрите.

Още политически новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още