IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата на 13 февруари

07:40 | 13.02.15 г.
Преглед на печата на 13 февруари

Закон създава адвокатски монопол върху бизнес услуги
в. Капитал Daily

Закон може да изземе бизнес от счетоводния и консултантски сектор и да създаде монопол на адвокатите върху дейности, които в момента не изискват специфичен правен ценз. Текстовете засягат и нотариуси, юрисконсулти и частни съдебни изпълнители. Предложените промени от Висшия адвокатски съвет в Закона за адвокатурата предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията - т.е. ограниченията биха засегнали и юристи.

В момента адвокатите предлагат такива услуги, но основна част от тях се поема от експерти с общо юридическо или икономическо образование. Мотивите, с които се предлагат промените, са да се повиши качеството на предлаганите услуги и да се даде възможност за търсене на отговорност от лицата, които ги предоставят. Проблемът е, че това сериозно ще ограничи специалистите в редица професии и ще натовари бизнеса с допълнителни разходи и административни тежести.

Просветният министър поиска единен изпит за университетите
в. Сега

Във висшите училища да се влиза с отделен изпит под формата на тест, който измерва мисленето, а не знанията на учениците. Такава идея лансира министърът на образованието Тодор Танев. "Матурите трябва да престанат да бъдат почти единственото средство за влизане във вуз, защото има разлика как се провеждат на едно или друго място. Те не са добър филтриращ механизъм. Матурата мери нещо средно, а аз винаги съм бил против средното", обясни министърът. Според него трябва да се помисли за тест по умения и мислене, който да е еднакъв за всички кандидати и да служи за вход в университетите.

Идеята за единен изпит не е нова, тя периодично се лансира от няколко министри на образованието в последните 5-6 години. Министърът на образованието в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова също предлагаше единен изпит, но за всяка специалност. Новото сега е, че Танев говори за общообразователен изпит под формата на тест по подобие на международните тестове SAT и GMAT

Земеделците стават все по-зависими от европейските субсидии
в. Сега

Българските фермери стават все по-зависими от европейските субсидии. Въпреки че средствата за земеделие се увеличават, произведеното от сектора намалява. Това са част от негативните изводи в анализа на Института за пазарна икономика (ИПИ) за развитието на родното селско стопанство след присъединяването ни към ЕС през 2007 г.

"Земеделците все повече разчитат не на пазара да произведе стойност, а на директните субсидии. Почти няма земеделски бизнес у нас, който да не получава някакво финансиране", коментира вчера авторът на доклада Николай Вълканов. Според него обаче това е притеснително, защото директните плащания постепенно ще намаляват и това ще постави редица стопани в трудно положение.

Кабинетът обсъжда старите варианти за такса смет
в. Сега

Работната група, сформирана, за да изготви и предложи нов модел за изчисление на такса смет, обсъжда миналогодишните предложения, научи "Сега" от източници в Столичната община. В работната група влизат представители на сдружението на общините, финансовото, екоминистерството, НАП и други. В края на 2013 г. в Закона за местните данъци и такси беше записано, че от 2015 г. общините трябва да въведат нова методика на принципа "замърсителят плаща", а не на база данъчна оценка, както е сега почти навсякъде. ГЕРБ обаче даде отсрочка от още една година. Предложенията трябва да са готови до края на март.

Оказва се обаче, че нови предложения едва ли ще бъдат генерирани, въпреки че именно ГЕРБ настояваше за отсрочката, за да се намери добро решение. При представянето на предложенията миналата година общините ги определиха като "пълна безотговорност". Тогава бяха предложени 4 варианта - на база ползватели, количество вода, два на база количество боклук и един смесен - на база количество и брой ползватели. Точно тези предложения се обсъждат и сега.

Студенти връщат пари от стажове менте
в. Стандарт

Студенти от шест университета ще върнат около 16 000 лева, източени чрез фалшиви стажове, съобщи зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков. Сумите са получени по европрограмата за студентски стажове чрез фиктивни практики. Става дума за вписване на фирма, в която никой от тях реално не е карал стажа си, като документите на дружеството са подправени.

БНБ търси изпълнител за монетата от 2 лв.
в. Стандарт

БНБ е обявила обществена поръчка за изработване на новата монета от 2 лева. Както "Стандарт" писа в началото на годината, очаква се новата монета да бъде пусната в обращение в средата на лятото. Подготовката на монетата тече вече една година. Обществената поръчка е за 12 милиона броя, за изработването на които е необходимо време. Стойността на поръчката е 8,819 млн. лв., става ясно от регистъра на обществените поръчки.

"Необходимо е повече време, защото преди пускането трябва да се произведат всичките необходими количества, за да няма луфтове на пазара", каза за "Стандарт" източник от Централната банка.

БАН предлага: Данъчни облекчения за меценати и книги
в. Стандарт

Частни лица и еднолични търговци да получават данъчни облекчения, ако даряват произведения на културата. Това е една от идеите на БАН, изложени в стратегия "Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България". Тя бе представена пред депутатите от Комисията по култура и медии от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той акцентира и върху намаляването на ДДС върху книги и печатни медии.

София налива 24 млн. лв. в кварталните улички
в. Новинар

Ремонти ще кипят в малките квартални улички в София тази година. Общината е предвидила 24 млн. лв. за тяхната рехабилитация. Сумата е част от 86-те млн. лв., заделени в тазгодишния бюджет, за обновяване и поддръжка на уличната мрежа.

София вече може да се похвали с рекорден бюджет от 1,49 млрд. лв., тъй като в четвъртък той получи одобрението на Столичния общински съвет. Финансовата рамка получи одобрението на 46 общински съветници, 14 гласуваха „против”, а един се въздържа. Очаквано групата на БСП не подкрепи бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още