IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: Преди да се реши кризата в Украйна, трябва да спрат военните действия

Външният министър не изключва възможността за "свръхзаявка" за визи от етнически българи в Украйна

13:10 | 11.02.15 г. 2
Митов: Преди да се реши кризата в Украйна, трябва да спрат военните действия

Кризата в Украйна трябва да се разреши по дипломатически път, но първо огънят трябва да спре, заяви външният министър Даниел Митов пред журналисти в Министерския съвет.

Възлагаме големи надежди на днешните разговори в Минск и се надяваме, че след тях поне ще бъде постигната договореност за прекратяване на огъня, заяви той. По думите му това е първата и най-важна стъпка, за да се стигне до мирно разрешаване на кризата. Първо трябва да спрат да умират хора, тогава може да се върви нататък, подчерта Митов.

Митов съобщи, че няма „свръхзаявка“ от етнически българи в Украйна за издаване на визи, но ясно трябва да кажем, че съществува такава възможност. Вчера стана ясно, че МВнР вече е изпратило указания до Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за етническите българи от района на военните действия.

Министърът каза още, че страната ни е по-стабилна с НАТО, и отново подчерта, че България няма намерение да воюва с никого. Спекулациите по тази тема трябва да престанат, настоя Митов.

Министърът призова да престанат истериите около евентуално включване на страната ни във военни действия, като заяви, че няма да воюваме с никого и никой няма намерение да воюва с нас. Очаквам от всички политически сили да се държат отговорно поне в това отношение, настоя той и допълни, че комуникационен център на НАТО у нас с 40 души в него не заплашва никого.

Министърът подчерта, че капацитетът на българските въоръжени сили трябва да се подобрява, и напомни, че освен конфликт в Украйна, има и конфликт в Близкия Изток.

В тази връзка той посочи, че съвместните учения с НАТО са от години.

Министърът съобщи, че днес е прието решение за назначаване на нов генерален консул в Одеса, защото ситуацията го налага.

Митов каза още, че е поканил външния министър на Украйна у нас, но все още не е ясно кога той ще може да посети България. Министърът съобщи, че има намерение да обсъди евентуално свое посещение в Украйна, когато това е възможно.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Абсолютно вярно!Натовчетата им се огънаха краката!А Порошенко е вързан за езика, станеш ли веднъж предател, единствено за да се извиниш на народа си е да кажеш истината и да чакаш присъдата после.Ще го направи ли Порошенко или ще играе по гайдата на петата колона в Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 8
dakl
преди 9 години
Вече стана традиция попаднат ли бандеровци в капан ,или са принудени да отстъпват ,веднага се появяват миротворци като назначеният ни от САЩ министър !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още