IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса на 5 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

19:00 | 05.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 5 февруари

В България

Българският държавен дълг се е повишил притеснително много през 2014 г. Правителството (или по-скоро правителствата) е натрупало нови задължения на обща стойност над 4 млрд. евро. Така само за една година съотношението дълг/БВП се е повишило от 17,9% на 27,1%.

Силно дискутирана тема днес е потенциалното строителство на втори лифт на Банско, който да поеме големите опашки.

Министърът на туризма Николина Ангелкова твърди, че втори лифт няма да навреди на екоравновесието в природния парк. Кметът на Банско директо лобира за този лифт, тъй като смята, че ще доведе до развитие на местната икономика и повече работни места.

По повод провеждането на дискусионния форум „Здравен дебат“ на 10 февруари доц. Атанас Щерев коментира специално за Investor.bg евентуални реформи в здравеопазването. Той е на мнение, че без фонд за бедните няма как да се получи ефективна здравна реформа.

Европейската комисия повиши леко очакванията си за ръст на БВП на България за 2015 г. Предишната прогноза бе за 1,2%, а сегашната е за 1,4%.

Бизнесът, синдикатите, някои учени и няколко други организации ще седнат на кръгла маса, за да обсъдят изготвянето на общи предложения за повишаване на брутния вътрешен продукт и за развиване на икономиката.

По света

Петролът и днес продължи да поевтинява, отписвайки 2% от стойността си. Ключовият производител на черното злато Саудитска Арабия днес обяви, че е подготвена за дълъг период на ниски цени. Явно играта на нерви с другите производители ще продължи още дълго.

Днес Гърция понесе един сериозен удар заради невъздържаните изказвания на своето правителство. Европейската централна банка прекрати ключовата програма за ликвидна подкрепа. Това поставя под риск достъпът на страната до евро. Петер Прает, член на управителния борд на ЕЦБ коментира, че не е лесно за централната банка да е кредитор на Гърция.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е на посещение в Берлин за среща със своя колега Волфганг Шойбле. В изказване пред журналисти преди срещата той сравни дълговете на Гърция с наложените репарации на Германия след Първата световна война, опитвайки се да спечели симпатиите на гърците. До момента като че ли не е успял с тази си задача, тъй като Берлин не дава признаци, че ще опрости дълга на Атина.

Въпреки и заради падащата рубла Гърция и Турция правят специални отстъпки, за да привлекат руски туристи за идващите празници през тази година.

В Украйна, в която има голям брой руски „туристи“, най-вече в източната ѝ част и на полуостров Крим вече за пореден път се обръща към САЩ и НАТО с искане за предоставяне на оръжия. Призивът на президента Петро Порошенко днес бе чут от американския държавен секретар Джон Кери, който е на посещение в Киев.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел започват съвместна мирна инициатива за Украйна, като първо посетиха Киев, а утре ще посетят и Москва. Целта им е да предотвратят разрастване на конфликта, който вече отне множество човешки животи и разруши икономиката на Украйна.

Годишната печалба на световната банка BNP Paribas се срина с 97%. Причината за крайно неприятните данни са валутните и санкционни сътресения между Изтока и Запада, както и големите съдебни разходи.

На борсата

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ отчете 1,62 млн. лв. обезценка на проектите си жилищна сграда "Секвоя" в к.к. Боровец и имотите в "Младост" IV в София.

Препоръчваме

Българската старт-ъп компания TaxiMe набра зашеметяващите за страната 500 хил. лева финансиране.

Китайският уебсайт Alibaba.com, в който може да се купи всичко от кламери до камиони (буквално!) обмисля да пусне нова услуга - доставка на чай с дрони по въздух. И това ако не е бъдещето! 

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още