IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Методическият съвет няма да отменя финансови корекции

Новият орган ще преценява вината при грешките по европроекти и ще препоръчва кой каква отговорност да поеме, обясни вицепремиерът Томислав Дончев

11:56 | 23.01.15 г.
Методическият съвет няма да отменя финансови корекции

Методическият съвет към Министерския съвет (МС), който беше създаден през декември, за да разгледа наложените финансови корекции по европроекти, няма да отменя наказанията. Това коментира вицепремиерът по управлението на европейските средства Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Съветът ще разгледа отново наложените финансови корекции и ще преценява кой трябва да ги плати в зависимост от вината при допуснатите грешки – дали тя е на възложителя, или се дължи на други фактори, например несинхронизирано законодателство, посочи Дончев. Като пример той даде финансовите корекции от 2008-2009 г., които бяха наложени заради несинхронизирани нормативни актове с еврозаконодателството.

“Голямата цел, която имаме, е нито един проект да не бъде спрян, но и да не вкарваме общините в недостиг на ликвидност”, коментира вицепремиерът.

Той подчерта, че методическият съвет не може да изземва функциите на управляващите органи и на съда и да отменя финансови корекции, а да прецени ситуацията и да даде препоръка кой и как трябва да поеме отговорност и каква част от щетата трябва да заплатят отделните участници в системата.

“Не е редно държавата да прехвърля всички свои вини и дефекти по отношение на най-крехкото звено в системата – местните власти”, коментира Томислав Дончев, като допълни, че общините отговарят за инвестиционния процес и превръщат парите в блага.

Съветът ще се опита и да синхронизира работата на контролните органи, които нерядко излизат с различни становища по един и същи казус, а това обърква бенефициентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още