IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 януари

07:45 | 22.01.15 г.
Преглед на печата за 22 януари

Концесията на спирките в София заседна
в. Капитал Daily

Концесионирането на спирките на градския транспорт в София може би няма да се случи толкова бързо и гладко, както изглеждаше досега. Транспортната комисия към общинския съвет на столицата в сряда отложи гласуването си по темата до момента, в който получи допълнителна информация. Такава ще трябва да даде консултантът на общината, с чиято помощ е изготвена конкурсната документация за предстоящата концесия. Дата на изслушването му не е насрочена официално, но е възможно то да се състои още до седмица-две.

Навес за пораснали

Условията в бъдещия конкурс за концесионери на спирките са описани в доклад от кмета Йорданка Фандъкова до Столичния общински съвет. Според него се предвижда всичките почти 2500 спирки ще бъдат разделени на четири пула, като един кандидат-концесионер може да поиска максимум два от тях. За да се включи изобщо в процедурата, той трябва да докаже поне 5 млн. лв. оборот за последните три години общо и опит в изграждането на спирки, преместваеми обекти, рекламни съоръжения или търговски площи.

"Елкабел" може да инвестира до 100 млн. лв. в ново предприятие
в. Капитал Daily

Най-големият производител на кабели в България - "Елкабел", планира да изгради още един завод, който ще бъде разположен в промишлената зона на Бургас. Очаква се инвестицията в новото предприятие да бъде от 60 до 100 млн. лв., съобщи изпълнителният директор Васил Божинов.

Още през 2006 г. акционерите на предприятието купиха два терена от по 200 дка, които се намират на около 12 км от сегашната база на "Елкабел" в града, но тежката икономическа ситуация в страната ги въздържа от започването на строителството.

Инвеститорите обаче са готови с технологичния проект за обекта, в ход е изготвянето на екологичната му оценка. След приемането на ПУП на новия завод от община Бургас може да започне строителството му. Основното производство на "Елкабел" ще бъде пренесено изцяло в новия завод, а в базата на сегашния ще се работи по проекти за смесено строителство в бъдеще - жилища, офиси, търговски площи.

БСП се опита от трети път да удари търговските вериги
в. Сега

Трети опит за прокарването на определението "значителна пазарна сила" направи БСП с поправките в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Още на първо четене обаче икономическата комисия в НС отхвърли текстовете с 9 гласа против, 8 - "за" и без въздържали се. Въпреки това проектът ще продължи да странства из парламентарните комисии на фона на серия от остри негативни становища от бизнеса и министерствата.

На два пъти в предишния парламент левицата се опита да прокара термина "значителна пазарна сила", но в последната редакция на закона от миналата година той в крайна сметка отпадна. Сега БСП отново предлага договорите на веригите с малките производители да бъдат публични и да бъдат редактирани при нужда от Комисията за защита на конкуренцията. "Така КЗК ще вижда дали има някакви такси, срещу които не стоят никакви услуги", обясни депутатът от БСП Корнелия Нинова и добави, че целта е да се защитят малките търговци.

Лекари и инженери ще учат без пари, ако работят в България
в. Сега

Студенти по важни за икономиката специалности могат да получават държавна стипендия, която покрива обучението им, но след това ще имат ангажимент да работят в България. Идеята, която периодично се лансира от поредния нов министър на образованието, бе рекламирана вчера и от Тодор Танев по време на блицконтрол в ресорната парламентарна комисия. Според него стипендиите може да покриват обучението 100, 50 или 25%, но срещу ангажимента след това младежите да останат да работят в страната. Ако държавната стипендия покрива изцяло образованието, след завършването си студентът ще трябва да работи у нас 5 години, обясни Танев. Ако стипендията е с по-нисък процент, и ангажиментът за "отработване" ще е по-кратък.

Правят тунел до крепостта на Созопол
в. Стандарт

Созопол влезе в Топ 3 на дестинациите за 2015 г. с реставрираната и прекрасно осветена Южна крепостна стена и кула. Заедно с Любляна и Тайван черноморският град ще се бори за първото място в класацията на Световния съвет по туризъм и пътувания. Очаква се признанието да доведе повече българи и чужденци в Созопол. Хората край морето са доволни, че са попаднали в полезрението на международните експерти. Екипът на кмета Панайот Рейзи обаче е още по-амбициран да покаже града в целия му блясък от древността.

"Очаквам да се увеличи туристопотокът. Това пък ни задължава да бъдем подготвени и да направим така, че тази уникална крепостна стена да бъде посетена от много хора и те да си отидат с прекрасни впечатления. Това ни задължава да се грижим още повече за нея и да продължим да я надграждаме", каза градоначалникът. За тази година екипът му е подготвил няколко проекта, с които Созопол да привлича пътешественици и летовници чрез културно-историческото си наследство. Учените ще продължат с разкопките в центъра на Стария град. Планира се да се изгради тунел от руините до самата крепостна стена.

Производители ни удрят в грамажа
в. Новинар

Едно от най-честите нарушения, което Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е отчела през миналата година, е „удрянето“ в грамажа, което тарикатите производители са се научили да правят „тънко“ на гърба на потребителя.

По думите на Павлина Данаилова, която е главен директор на дирекция „Метрологичен надзор“ в агенцията, едни от най-честите нарушения, които са били засичани при проверки на сигнали, са именно свързаните с неточния грамаж в ущърб на клиентите.

„През 2014 г. наблегнахме на проверките на производителите, за да не се стига до наличие на некачествени продукти по рафтовете на магазините - каза Данаилова, добавяйки: - Едни от най-честите нарушения са открити при пакетите със захар, сол, боб, леща и т.н. На тях пише 1 кг, а всъщност са се оказвали под 970 грама, което според закона е несъответствие“.

Кюстендилската Чифте баня отива на тезгяха
в. Новинар

Обявената за архитектурен паметник на културата Чифте баня в Кюстендил отива на тезгяха. Тя ще бъде продадена по Закона за приватизацията, реши местният парламент.

Комплексът, който за първи път отваря врати в разгара на Балканските войни през септември 1913 г., е работил без прекъсване и досега.

Общината поставя изискване пред бъдещия собственик да запази на 100% фасадата и всички орнаменти по нея.

До този момент Чифте баня е била винаги на печалба с приходи от около 2-3 хиляди лева годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още