IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на месеца фермерите получават директните субсидии

Най-високи ставки за декар ще има за младите земеделци със стопанства до 300 дка, каза министър Десислава Танева

09:22 | 21.01.15 г.
До края на месеца фермерите получават директните субсидии

До края на месеца земеделците ще си получат субсидиите по Схемата за единно плащане на площ за кампания 2014 г. без преразпределителното плащане. Това каза пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя коментира новата кампания 2015 за директните плащания (при които земеделците получават субсидии срещу ангажименти при обработката на земя). 

„Кампанията за 2015 г. ще доведе до по-справедливо подпомагане на земеделците. За първи път ще приложим новите правила на ОСП за по-справедливо подпомагане“, коментира министърът. Тя припомни, че най-важното условие тази година е фермерите да имат правно основание да обработват нивите – акт за собственост, договор за аренда и др.

„Земеделските производители трябва да знаят, че тази година от 1 март ще могат да заявяват площите за подпомагане, само ако имат правно основание за това“, подчерта Танева.

Тя допълни, че общият бюджет на директните плащания за 2015 г. е 1,4 млрд. лв. Те ще бъдат разпределени по шест схеми: базово плащане, зелена ставка, преразпределително плащане за стопанства до 300 дка, млади фермери, схема за дребни земеделски стопани, схеми за обвързана подкрепа с бюджет 13% от директните субсидии.

Като цяло се очаква ставката за декар за тази година да е около 30 лв./дка. Заедно с добавките излиза, че най-много пари на декар площ ще получат за първите 300 дка младите фермери до 40 години – около 45 лв./дка. Ако отглеждат плодове, ставката нараства до 140 лв./дка.

На въпрос за корупционни практики министърът каза, че вероятно в част от общинските служби „Земеделие“ има наложени практики, с които се облагодетелстват определени фермери, със съдействието на някои служители.

„Затова е важно да изпълним условието за правното основание. Целта е средствата да отидат в тези производители, които са си платили рентите на собствениците. Удължихме сроковете и сега във всички общински служби тече регистрацията на правното основание“, обясни тя.

Запитана докога в магазините ще имаме албански картофи, полски чушки и други вносни плодове и зеленчуци, които са били традиционно произвеждани в България, Танева каза: „Промяната на този пейзаж ще дойде във времето, когато България достигне обемите си на производство преди 1989 г.“.

През последните дни производителите на оранжерийни зеленчуци заплашиха с протести, тъй като са недоволни от подпомагането за техния сектор. По този повод Танева каза, че тази година по схемата за обвързана подкрепа средствата са пет пъти повече в сравнение с 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още