IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: Има допирни точки между БСП и управляващите за пенсионната реформа

БСП би подкрепила увеличение на осигуровките за пенсия, но не и увеличението на пенсионната възраст

09:14 | 21.01.15 г. 1
Нинова: Има допирни точки между БСП и управляващите за пенсионната реформа

Има предложения на управляващите в социалната сфера, които БСП би подкрепила. Това заяви депутатът от БСП-Лява България Корнелия Нинова в ефира на БНТ. 

Същевременно обаче тя допълни, че от партията категорично не подкрепят идеята за увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране, които предложи вицепремиерът Ивайло Калфин, защото "това означава увеличаване на пенсиите само заради по-малкия брой пенсионери".

Нинова критикува искането на Европейската комисия да се увеличава възрастта за пенсиониране у нас, обяснявайки, че продължителността на живота в България е по-кратка, отколкото в другите страни в Европа. Освен това статистиката показва, че и сега българите се пенсионират по-късно спрямо другите европейци, посочи депутатът.

Според нея има възможности за увеличаването на пенсиите и без нарастване на възрастта. Сред решенията на този проблем е възможността за предсрочно пенсиониране. Тя уточни, че има хора, на които не им достигат години или стаж за пенсия и трябва да могат да се пенсионират по-рано при по-ниска пенсия - с 0,4% по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец. БСП и управляващите имат допирна точка по това предложение и то би било подкрепено от депутатите от социалистическата партия, посочи Нинова.

Подкрепата на левицата ще срещне и предложението да бъдат увеличени осигурителните вноски.

В дългосрочен план увеличаването на пенсиите може да стане и чрез увеличаването на заетостта, каза още тя. И коментира, че и преди месеци БСП е била готова с промени в социалната сфера, но те не са имали подкрепата на ДПС и ГЕРБ.

По отношение на предложенията за преместването на средства от универсалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ) Нинова посочи, че внасянето на проекта е станало без никакви дискусии, а управляващите са видели, че законът сега не работи и затова са започнали разговорите по него.

От друга страна предложението „не е имало съдържание” - не е имало анализ как ще се отрази на пенсионната система, социалната система и как и с колко ще се повишат пенсиите, обясни Нинова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 9 години
КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЖЕНАТА ХАМЕЛЕОН !Повремето на Костов като представител на СДС, Корнелия Нинова с младежки жар поема огромния товар на двата висши ръководни поста да управлява като изпълнителен директор Техноимпекс и да ръководи борда на директорите на Техноимпортекспорт двете златни мини..През есента на 1997 г. на крилете на изборната победа на СДС, г жа Корнелия Петрова Нинова пристига и веднага е уредена за контрольор на ИНКО ЕООД една от ключовите тайни организации създадени от ДС и ръководени от ПГУ-ДС!Като следовател Нинова "оправдава" висш служител в БТК който в последствия я взема при него на работа!Дали разследването на висшия служител от БТК не е трамплинът, който я изстрелва нависоко, или принадлежността и към богоизбрания народ е въпрос на преценка.Предлагам ви статията : " КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЖЕНАТА ХАМЕЛЕОНМоже би тя ще ви даде отговор за лицето Нинова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още