IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС с ултиматум към управляващите: Оставка на Москов или вот на недоверие*

Причината за искането са „ксенофобските изказвания на здравния министър“, обясни лидерът на движението Лютви Местан

16:12 | 20.01.15 г. 9
ДПС с ултиматум към управляващите: Оставка на Москов или вот на недоверие*

ДПС призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов и предупреди, че ако това не се случи, ще инициира вот на недоверие. Лидерът на движението Лютви Местан обаче направи изричната уговорка, че вотът няма да е за секторната политика в здравеопазването, а заради „непригодността на Москов“ да е министър.

Поводът за искането стана острата реакция на здравния министър заради нападенията над лекари. В края на миналата година Москов обяви в Народното събрание, че са регистрирани 225 случая на насилие над медици като 175 от тях са в ромски махали.

В писмен отговор до ДПС обаче министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е информирал, че случаите са едва 17 и те са предимно заплахи и чупене на стъкла на лечебни заведения.

„Ние смятаме, че човек, който излъга законодателния орган и въз основа на собствената си лъжа прибегна до езика на омразата и се прояви като откровен ксенофоб, не може да е министър в кабинет на европейска България и очакваме премиерът да поиска оставката на Москов. Ако Борисов не стори това, ПГ на ДПС ще започне консултации за иницииране на вот на недоверие заради ксенофобските изяви и лъжи, които изрече Петър Москов “, каза днес Местан по време на брифинг в централата на партията.

Той уточни, че вотът няма да е за секторна политика, защото ДПС остава вярно на заявката си да даде не дори 100, ами 300 дни толеранс на правителството.

„За ксенофобски прояви нашата толерантност ще е нулева“, предупреди Местан, който обвини персонално Москов в използването на езика на омразата.
 
ДПС ще търси подкрепа от всички народни представители за вота на недоверие, защото, по думите на лидера на движението става въпрос за легитимността на правителството и е въпрос на отговорност на всеки един депутат да подкрепи инициативата или не.

„Не поставяме срок на премиера, но от днес всички знаят отговора на Вучков за вербални заплахи и счупени стъкла на здравни пунктове и твърденията за 225 нападения над лекари“, добави Местан.

Той предупреди, че ако няма отговор от страна на премиера или Борисов откаже да отстрани Москов, движението ще информира дипломатическите представители у нас, здравните министри на останалите страни от ЕС, както и еврокомисаря по здравеопазването.

„Ще сезираме задължително и главния прокурор, защото тук става дума за нарушение на разпоредбите на Наказателния кодекс за езика за омразата“, закани се Местан. Според него твърдението на Москов за 225 нападения е изключително опасно манипулиране на общественото мнение.

„То се изразява в изграждане на образа на врага, с който носителят на доброто трябва да се пребори и това е героичният министър, който се бори с едно страшно зло, но тази манипулация никак не е безобидна, защото на основата на измислена от него статистика Москов разгърна цяла една кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял един етнос“, коментира Местан.

Той припомни и думите на здравния министър, който определи ромите като хора, избрали да живеят като скотове, заради което ще бъдат третирани като скотове.

„От ПФ използваха израза „човекоподобни“ и днес разбираме какво имат предвид реформаторите, когато заявиха, че те нямат идейни различия с патриотите“, продължи с упреците Местан.

Лидерът на опозиционната партия призна, че не е оптимист и за управленската програма, която кабинетът ще представи утре. Според него това няма да е управление на реформите заради идейната несъвместимост между партиите във властта.

Малко след изявленията на Лютви Местан от здравното министерство разпространиха своята статистика за броя нападения над лекари по области. Според данните през 2014 година са констатирани  227 нападения над лекарски екипи в страната.

От тях 142 случая са регистрирани само в област Бургас. В София – област са 19, във Враца – 13. В Стара Загора са 7, в София-град – 6, във Видин – 5, в Плевен – 4. По три нападения са констатирани в Пловдив, Ловеч и Благоевград. Две е имало във Велико Търново, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Перник, а едно – в Пазарджик, Габрово и Варна.

В повечето от случаите осъдени няма, става ясно още от справката.

* Информацията е актуализирана със статистиката на здравното министерство за броя нападения над лекари през 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
jeger
преди 9 години
Рязано заптие ! Абе няма ли да ги махнат от парламента тази аникоституционна партия? В турския парламент да не би да има Българи ? Да хващат пътя и в Анадола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Брех! Това дали да го тълкувам, че Москов май наистина се кани да бръкне в нечии (натежали от източване на НЗОК) канчета? Ти да видиш чудо...!...Но все пак ще си овладея оптимизма - може просто да става въпрос за това в чие точно канче да капе, пардон - да тече ресурса на НЗОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
В Дунава не знам, ама гласоподавателите му от Столипиново може да го метнат в Марица, ако не симулира дейност... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 9 години
какъв турчин бе тоя *** агент Зидаров що не си гледа работата и да стои кротко.За Москов е чест тоя гнусен доносник да му иска оставката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
deant
преди 9 години
това, че едно изказване е ксенофобско, не значи, че не може да бъде истина. А Местан мое отиде да скочи в Дунава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
stasi666
преди 9 години
Турчин иска оставката на български министър !!! Никаква оставка,а вотове колкото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Борса
преди 9 години
Москов им говори за нападения над линейки, а Вучков дава инфо за нападения в болници. Къде го чукаш, къде се пука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ша ва еа у клоуните, ша ва еа у цирко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още