IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт препоръча съвместна агенция да изкупува газ за Източна Европа

Това ще намали цената на суровината за региона, уверен е Даниел Грос

13:22 | 20.01.15 г. 2
Експерт препоръча съвместна агенция да изкупува газ за Източна Европа

Съвместна изкупна агенция, която да купува природен газ за страните от Източна Европа, може да намали зависимостта на региона от Русия и да гарантира по-добри цени за суровината. Това коментира Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел и съветник на президента Росен Плевнелиев, по време на Деветата годишна среща между бизнеса и правителството.

Той посочи още, че с помощта на интерконекторите страните няма да бъдат изнудвани да купуват повече газ, отколкото им е нужен. Припомняме, че в договорите с "Газпром" е включена клаузата "взимай или плащай", която задължава държавите да купуват определени количества газ, дори и потреблението в момента да е по-ниско.

За експерта създаването на изкупната агенция може да бъде осъществено дори и без намесата на ЕС, а съседните на България страни ще сътрудничат с удоволствие, защото в момента в региона цената на газа е по-висока, отколкото за Германия например.

Според Грос икономическият ръст в страната е по-бавен, защото финансовата система не работи по правилния начин. КТБ е била само върхът на айсберга и казусът е показал, че средствата в банковата система не се използват ефективно, смята той.

По думите му оценката за стабилността на финансовата система не е липсата на фалити, а дали тя спомага за развитието и финансирането на добри проекти.

Експертът беше категоричен, че не само подобрената инфраструктура, но и работещата съдебна система са нужни за подобряването на българската икономика. Двете трябва да се движат заедно, заяви той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Макс
преди 9 години
Мазни евробюрократчета. Демек между Газпром и крайния клиент освен турския енергиен Диш хакъ се появява и някаква еврогейска структура, която да се бори за нашето светло бъдеще... Газпром продава на Германия по евтина газ, но българския промишлен и битов краен клиент купува газ на по евтина цена от германския. Защо? Ами защото в германия има такива комисионери, като този тарикатПисна ми от тия евро мурафети. Турчин не е крал народа ни така, както го крадат брукселските зелки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Съветника на Плевнелиев г-н Грос явно не е наясно с новите реалности след като открива проблема с цената на газта в Русия!На този корифей още не е светнало, че ЕВРОПА ЩЕ КУПУВА РУСКАТА ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ и страна по тези нови договорни отношения няма да е ГАЗПРОМ, а БОТАШ !!Към момента се заформя представление при което на ЕС ще се наложи да се договаря не с Путин , а с Ердоган и то за целите количества газ които ДНЕС ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ УКРАЙНА, НО УТРЕ ЩЕ СА ПРЕЗ ТУРЦИЯ!!Този факт Грос и европейските корифеи пропускат и не желаят да приемат като реалност и единствена алтернатива предложена от Газпром!Понякога в света на виртуалните реалности се получава така, че приемаш желанато за действително. Това е опасно и води до грешни стъпки и решения.Предложеното от Грос не е решение , а създаване на илюзии за изход от капана в който с безумията си ни набутаха европейските администратори!СЕГА НИЕ ЩЕ ГО ОТНЕСЕМ ЗА ТЯХНАТА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ИГРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още