IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски разглежда Украйна като възможност за бизнеса ни след руското ембарго

Подкрепяме санкциите на ЕС срещу Русия, макар и да търпим последици, обясни икономическият министър

18:05 | 19.01.15 г. 4
Лукарски разглежда Украйна като възможност за бизнеса ни след руското ембарго

След руските ограничения Украйна може да се разглежда като алтернативен пазар за българския бизнес, става ясно след срещата на икономическия министър Божидар Лукарски и украинския посланик Микола Балтажи.

„В момента българските износители търпят сериозни загуби от провежданата от Русия икономическа политика на ограничаване достъпа на българска продукция до руския пазар“, обясни Лукарски, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

По тази причина и страната ни насочва усилията си към намирането на алтернативни пазари, допълни още той и изрази надежда, че Украйна може да бъде един от тях. 

На срещата Лукарски и Балтажи са обсъдили и възможности за засилване на търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни чрез съвместни инициативи, включително провеждането на бизнес форум и заседание на двустранната комисия през пролетта.

Икономическият министър определи сегашното състояние на българските производители, особено на земеделска продукция, като вакуум, който може да бъде преодолян чрез осигуряване на нови пазари и засилване на стокообмена с настоящи стабилни партньори. Той добави, че са получени сигнали от редица производители за спряна на руската граница продукция при наличието на подписани договори и направени плащания.

„Позицията на Реформаторския блок и на правителството е, че подкрепяме налаганите от ЕС санкции на Русия и не смятам, че има основание за тяхното редуциране или отмяна“, каза Лукарски. По думите му България търпи доста последици от тази позиция, но политически не отстъпваме от това да подкрепим украинския народ в неговите справедливи искания за териториална цялост на украинската държава. 

Посланик Балтажи изрази благодарност за предоставената от България подкрепа, като заяви, че случващото се в страната му е въпрос не само за бъдещето на Украйна, но и за защитата на европейските ценности и европейската и световна сигурност.

„Надявам се със съвместни усилия да можем да направим така, че българо-украинските търговски взаимоотношения да придобият една много по-голяма и сериозна стойност – и като алтернатива на руския пазар и като нещо, в което България може да бъде полезна на Украйна“, допълни министър Лукарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Хааааааха...!!! Ами лика-прилика сме си с Украйна - и двете сме жрици на платената любов с богатия чичко Сам! Скоро обаче ще ни предложат и роля в киното - нали така се прави в Холиууд - трамплин за филмова кариера за разни курвета винаги е клеватът на режисьора и продуцента! Ние ще си разделим с хохлите главната роля на новия римейк на "Прелъстена и изоставена'.... хаха!И за тоз *** Лумбарски като си помисла, че са гласували повечето от пишещите тук, "само си мисля си мисля - даноооо!" ... им го рупа мачка! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
kane
преди 9 години
така е. Всичко дясно в РБ е под американска протекция, а и повечето неправителствени организации. и всички икономически неправителствени същовъпроса е след като българите занят това защо гласуват за десни партии на избори?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
jeger
преди 9 години
Абе лугарски каква украина бе те са пред фалит знаеш ли заплатите им са по 30 евро сега в украйна! ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още