IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 януари

09:00 | 17.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 17 януари

Топлото време няма да повлияе на новите сметки за парно
в-к Сега

Топлият декември е стопил общото потребление на топлоенергия в най-голямата топлофикация в страната - в София - с 6% спрямо последния месец на 2013 г., но това няма да се отрази на сметките за парно. Причината е, че цената на топлинната енергия междувременно бе повишена с 5.9% спрямо декември 2013 г.

Средната температура през декември 2014 г. е била плюс 1.9 градуса, докато през същия месец година по-рано тя е била плюс 0.5 градуса, показват данните на изчислителния център на "Топлофикация-София". Вчера от дружеството обявиха, че са готови с фактурите за парно и топла вода за декември. Те са направени по новата наредба за топлофикационните услуги, влязла в сила през миналата година. Според нея изчисленията вече се правят на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, която е отразена в окончателната изравнителна сметка за периода 1 май 2013 - 30 април 2014 г. Целта е чрез новия метод да се избегнат пиковите сметки през студените месеци въпреки щедрото отваряне на вентилите.

От компанията обясниха, че общото количество енергия за отопление и сградна инсталация, посочено в изравнителната сметка, се разделя на броя на дните с отопление през миналия изравнителен период. За по-голямата част от сградите в София те са 161 и така се получава средното количество топлинна енергия, изразходвано от клиента за 1 ден. А за да се получи месечната сметка, то се умножава по броя на дните с отопление за изминалия месец и по действащата цена.

Ако клиентите не са ползвали парно определен брой дни заради авария или по друга причина, тези дни не се включват в месечната сметка. Накрая сметките се коригират със специален коефициент "климатични условия".

В края на сезона ще бъде изготвена изравнителна сметка, която точно отразява потреблението на всеки отделен клиент. Изключение има само за сградите, в които се прави месечен отчет на уредите във всички имоти и не се прави изравнителна сметка за отчетния период. От "Топлофикация-София" отбелязват, че средно около 30% от месечните сметки са за топла вода. Тези, които нямат водомер за топлата вода, е добре да си монтират, защото в противен случай ще плащат повече. Разликите между общия и индивидуалните водомери в сградата ще се поемат именно от хората, които са си спестили поставянето на измервателен уред.

Индивидуалните сметки на клиентите вече не зависят пряко от потреблението на съседите и обявени нулеви дялове, както това беше досега, добавят от "Топлофикация-София". Нулева консумация на отопление може да се заяви само за апартамент, който няма да е обитаем поне 3 месеца. За целта са нужни подписите на домоуправителя и още двама съседи. Трябва да се запишат и показанията на измервателните уреди.

МО скри купувача на апетитни 114 дка до Несебър
в-к Сега

Министерството на отбраната скри името на фирмата, която е купила 114 декара терен до Несебър. Имотът е продаден за 4 980 500.50 лв., става ясно от публикувана заповед на военния министър Николай Ненчев за продажба на терена. Изненадващо обаче името на купувача е скрито. До този момент имената на всички фирми, купили имоти от армията, бяха публични в заповедите на министъра на отбраната. Пред "Сега" от МО коментираха, че името на фирмата е скрито, защото при подаването на документите за търга от компанията не са попълнили декларация, че са съгласни да й бъде оповестено името.

Продаденият терен се намира в местността Кокалу. Според сайтовете за имотни обяви местността се намира между Несебър и Равда. В момента там един квадратен метър се продава за 80 евро. Това означава, че на пазарни цени изтъргуваният от военните терен е трябвало да струва приблизително 9 млн. евро.

Не е ясно колко кандидати е имало за терена. Според Министерството на отбраната имотът е бил част от списък с парцели, които са пуснати за продажба на 23 септември м.г. Началната цена е била 4 971 814 лв. Това означава, че проведеният таен търг е успял да увеличи първоначалната цена само с 8686.5 лв.

От публикувания списък с документи става ясно, че в същата местност се предлагат още два терена. Единият е с големина 153.2 дка, а другият - 96.2 дка. Началната цена за тях е съответно 7 млн. и 5 млн. лв. Продават се и 9.7 дка в местността Акротиря край Несебър за 529 693 лв. В списъка са и два имота край Варна и два край Добрич.

Мистериозен инвеститор поиска АЕЦ "Белене"
в-к Стандарт

Има искане от чуждестранен, неруски инвеститор, за купуване на проекта АЕЦ "Белене". Това съобщи в Плевен зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър и кмет Румен Петков, цитиран от БТА. Писмото от мистериозния инвеститор е внесено в Министерския съвет, посочи Петков, като се позова на свои източници във властта.

Инвеститорът предварително е декларирал, че не търси държавни гаранции за финансовите ресурси, които ще бъдат вложени в проекта, нито дългосрочен договор за изкупуване на произведената електроенергия и че е готов да работи по утвърдения проект, обясни Петков. Според него инвеститорът знаел, че срокът на издадената ОВОС е изтекъл, но не се притеснява от това, посочи още Румен Петков и допълни, че кабинетът по най-бързия начин трябвало да покани мистериозния инвеститор.

Действително има внесено писмо за инвестиционни намерения по проекта АЕЦ "Белене", посочи източник на "Стандарт". Става дума за международен консорциум, в който има американско участие, посочи той и уточни, че не става дума за компания на "Уестингхаус".

Автобусите ни набори на тези в Африка
в-к Новинар

Средната възраст на автобусите в България е най-високата в Европа, а освен това е равна на държавите от тези в Африка. Това заяви пред БНР Ивайло Константинов от Асоциацията на автобусните превозвачи. Ако цените на транспортните услуги намаляват пропорционално на намаляването на цената на горивото, то по пътищата на България ще продължават да пътуват некачествени превозни средства, смята той.

"Цените на транспортните услуги са намалели минимално, въпреки че горивата поевтиняват значително. Причина за това е, че горивата са само част от всички разходи на превозвачите, които влизат в крайната цена за клиента", обясни той.

По думите му цените на автобусните билети по вътрешните и международните линии са започнали да падат още в средата на миналата година. Само за последния месец цените са с около 7-8 процента надолу, но разходите за заплатите на персонала, както и амортизационните разходи пречат на по-голямото поевтиняване.

Българска розова вода стана хит в Берлин
в-к Стандарт

Българската розова вода стана хит на изложението "Зелена седмица" в Берлин, което се провежда за 80-и път. България участва на него за 26-а поредна година със свой собствен щанд, където 13 фирми излагат своите продукти.

Асортиментът включва биотелешко месо в буркани, биовина, млечни продукти - сирене, кашкавал, млека, храни по традиционни местни рецепти като "Панагюрска луканка", филе "Елена", роле "Трапезица". Освен това има плодови напитки, компоти и сладка. Българската розова вода обаче е една от атракциите за посетителите на изложението. Тя е изключително полезна за кожата.

Производителите твърдят, че освен за борбата с бръчките, розовата вода помага за раздразнена кожа по лицето и тялото, както и за напукани пети. 1600 изложители от 70 държави представят своите характерни продукти в областта на земеделието, градинарството и хранително-вкусовата промишленост.

"Тази година акцентирахме да представим биопродукти. Благодаря на всички производители, които се съгласиха да участват и да представят България в Берлин. Тази година в програмата за селските райони ще има акцент точно върху биологичното производство", обясни земеделският министър Десислава Танева при откриването на щанда. Тя се срещна с федералния министър на прехраната и земеделието на Германия Христиан Шмид и министъра на земеделието на Латвия.

На българския щанд на изложението "Зелена седмица" в Берлин министърът на земеделието Десислава Танева посрещна с вино, пита с подправки и месни и млечни продукти еврокомисаря по земеделие Фил Хоган, федералния министър на прехраната и земеделието на Германия Кристиан Шмид и управляващия кмет на Берлин Михаел Мюлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още