IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 януари

07:43 | 16.01.15 г.
Преглед на печата за 16 януари

САЩ попариха надеждите за отпадане на визите
в. Сега

САЩ дадоха много ясен знак вчера, че виждат България като стратегическия съюзник в региона и са готови да я подкрепят в гарантиране на енергийната й сигурност след спирането на проекта "Южен поток". Но Вашингтон попари надеждите за скорошно отпадане на визите за българи и поиска по-активна борба с корупцията и реформа в съдебната система. Това се разбра от думите на американския държавен секретар Джон Кери, който бе на еднодневно посещение у нас, заедно с помощник държавния секретар за Евразия Виктория Нюланд. Кери отбеляза, че през 2014 г. е имало 15.2% отказани молби на българи за визи. За да отпадне визовият режим, тези откази трябва да са под 3%. "Програмата за безвизово пътуване е сложна, има много строги критерии, не можем просто да добавим една държава в нея", поясни Кери. Само веднъж досега процентът на отказите е падал под 10%. През 2013 г. той е 19%, а през 2012 г. - 18%.

Петима ще ръководят Сметната палата
в. Сега

Двама външни членове ще взимат участие в заседанията на Сметната палата. Това реши вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси, която прие поправки в закона за одиторския орган за второ четене. Предложението дойде от ГЕРБ.

Така вместо приетото на първо четене решение - ръководството на Сметната палата да бъде от трима членове, тя ще стане 5-членен орган - председател, двама заместник-председатели и двама външни експерти. Единият от тях ще бъде предложен от Института на вътрешните одитори, а другият - от Института на дипломираните експерт-счетоводители в България. Те трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. Двамата експерти ще взимат заплата за участието си в заседанията, но не повече от 50% от тази на председателя. Според депутати тя е 3700 лв.

КФН глоби със 100 хил. лв. и врачанския "Зов нюз"
в. Капитал Daily

Комисията за финансов надзор е санкционирала със 100 хил. лв. за пазарна манипулация и врачанската "Алпико пъблишинг", издател на регионалния вестник "Зов нюз" и четири сайта. Това съобщиха от самия регулатор в прессъобщение по повод медийното отразяване на наложените санкции срещу издателя на "Капитал" и "Дневник" "Икономедиа". А в дописка на сайта на вестника се изказват хипотези, че зад атаката срещу него стои сплашване или конкурентен опит за унищожение.

"Медиите на "Алпико пъблишинг" ЕООД са с независим характер и почти религиозно отношение към свободата на словото като основен стълб в изграждането на гражданското общество. Поради тази своя позиция медиите на "Алпико пъблишинг" и в частност в. "Зов нюз" са хроничен обект на опити за разправа от всички властимащи до момента. Атаките освен за сплашване и унищожаване на медиите са и опит за разчистване на територията от страна на медиите на КОЙ с цел притежание на медийния монопол и в Северозападна България", коментира врачанското издание.

Данъчни проверяват трима кметове
в. Стандарт

Данъчните във Велико Търново проверяват трима кметове на областни градове в Северна България, съобщи шефът на териториалната данъчна администрация Стефан Михайлов. Инспекциите са възложени от прокуратурата и ДАНС и засягат местните управници на Видин, Враца и Плевен. От НАП уточниха, че ревизия е образувана само срещу градоначалника на Видин, а срещу кметовете на Плевен и Враца има данъчна проверка по искане на прокуратурата и ДАНС.

Приходната агенция във Велико Търново, която обхваща седем области в Северна България, е образувала около 700 ревизии на т. нар. съмнително забогатели лица. При някои от ревизионните актове вече имало констатирани задължения между 5-10 млн. лв., казва Стефан Михайлов.

За 10 години хазната губи 6 млрд. от нелегални цигари
в. Стандарт

Държавата е загубила 6 млрд. лв. от нелегални цигари за последните 10 години. Само за второто тримесечие на 2014 г. потреблението на нелегални тютюневи изделия достига 20%. От този висок процент държавата е претърпяла загуби в размер на около 500 млн. лв. Това са причините "Булгартабак Холдинг" АД в партньорство с Министерство на финансите, Агенция "Митници", "Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010" и "Асоциация на производителите на ориенталски тютюни" да стартира национална информационна кампания, насочена срещу контрабандата на тютюневи изделия. Основното послание на кампанията е - "Не купувай контрабанда! Вредно е за всички".

Бензинът падна до 1,82 лв. за литър
в. Новинар

Бензинът у нас удари ново дъно. Масовият А95 поевтиня до 1,82 лв. за литър в някои бензиностанции в страната, което е надолу с 10 стотинки.

Основните причини са ниската цена на петрола, както и пазарът у нас, който се определя от конкуренцията между бензиностанциите и стойността на готовите продукти, обясниха пред „Новинар” от Българската петролна и газова асоциация. Най-евтино можем да заредим резервоара в Стара Загора, сочи справка на fuelo.bg.

В града на липите литър А95 в известна верига бензиностанции вчера струваше 1,82 лв., в Асеновград и Пловдив горивото можеше да се намери за 1,84 лв., а в София варираше между 1,82 -1,88 – 2.00 лв. за литър.

Варна иска от държавата част от Морската градина
в. Новинар

Варненската община иска от държавата част от Морската градина. Вече са предприети действия за получаването на местността Салтанат, заяви пред Дарик зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов.

Местната администрация иска тази част от парка, тъй като предвижда основен ремонт на алеите и инфраструктурата.

„За да може строителните дейности да стартират, общината първо трябва да получи частта от градината, която е държавна собственост – от делфинариума до Станчовата алея”, обясни Иванов.

В местния бюджет за тази година са заложени близо 3 млн. лв. за цялостно обновяване на парка. Според зам.-кмета, ако Общинският съвет одобри бюджета без възражения, а областният управител прехвърли парка на общината, работата може да започне още тази пролет. Иванов очаква бързо решение на въпроса.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още