IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР е съставила 1805 акта за нарушения при одита на ЕРП-тата

Общата сума на глобите по наказателните производства възлиза на около 9,2 млн. лв., но нито едно дружество не е извършило плащане

18:24 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ДКЕВР е съставила 1805 акта за нарушения при одита на ЕРП-тата

Общо 1805 акта за установяване на административно нарушение са съставени по направените одити на дейността на електроразпределителните дружества (ЧЕЗ България, EVN България и Енерго – Про) в периода 1 юли 2008 година - 30 ноември 2013 г., като приключени са вече 975. От всички съставени актове на ЧЕЗ са 981, на ЕВН - 374 и на Енерго про - 450.

По 460 от тях са издадени наказателни производства, всяко от които на стойност от 20 хил. лева. Така общата сума възлиза на около 9,2 млн. лева.

Досега обаче нито едно дружество не е извършило плащане по тези производства. Това обясни пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова, след като представи доклада си за одитите на електроразпределителните дружества, изготвен още през април 2014 година. Практиката обаче показва, че повечето от наложените от ДКЕВР санкции обикновено се обжалват от ЕРП-тата и впоследствие ВАС ги отхвърля.

Нарушенията на ЕРП-тата са в няколко направления - нарушения на общите условия на договорите за използване на елразпределителните мрежи, нарушения по отношение на лицензията за дейността „разпределение на електрическа енергия", нарушения на правилата за измерване на количествата електрическа енергия и нарушения по Закона за енергията от ВЕИ.

Връчването на актовете по установените нарушения се бави, защото дружествата използват законови основания, позволяващи им да "протакат" получаването им, обясняват от ДКЕВР. EVN България например дава пълномощно на своя представител да получава само по пет акта, посочи пред депутатите от парламентарната комисия, която наблюдава дейността на ДКЕВР, Тодорова. Самото връчване на документацията обаче е много важен акт, защото нарушение при него може да бъде разгледано като основание за прекратяване на делото в съда, припомни Тодорова.

Въпреки бавенето по нито един от актовете няма изтекла давност и предстои връчването им. В одитните доклади са били включени нарушения от стари периоди, по които вече има невъзможност за връчване на постановления заради изтекла давност на нарушението, поясни още Тодорова.

Установените нарушения в одитити са свързани основно с общи нарушения на договорите за използването на електропреносните мрежи, измерването на потребената енергия и други.

Към днешна дата са приключени 975 административно наказателни производства, по които са издадени 460 наказателни постановления, а при 512 от случаите дружествата са получили само предписание за отстраняване на нередности, защото нарушението е било оценено от ДКЕВР като маловажно. Тодорова посочи, че в 70% от случаите става въпрос за липса на втори подпис на свидетел при смяна на електромер и обясни, че дружествата имат различна политика при тези случаи - за ЧЕЗ България изискването е за двама свидетели, за EVN България - поне двама, а за Енерго Про - един. Преценката на Тодорова е, че основанието за това нарушение няма да издържи в съда. Случаите, при които липсва подпис на свидетел на смяната на електромера, обаче са санкционирани, категорична е тя.

Другите случаи, оценени като маловажни, са липсата на отговор на жалби в рамките на законовия срок от 30 дни. Тодорова е проверила, че става дума за началото на 2013 година, когато дружествата са били атакувани с хиляди жалби, а отговорът по тях е бавен в рамките на 5 до 10 дни.

Припомняме, че проверката обхвана цялостната дейност на трите дружества в периода 1 юли 2008 година - 30 ноември 2013 година. При представянето на доклада предишният председател на регулатора Боян Боев обясни, че са установени 2 690 нарушения и на трите дружества, а по всяко от тях санкцията бе в размер на между 20 хил. и 1 млн. лева.

На въпрос на председателя на парламентарната комисия Искрен Веселинов от Патриотичния фронт Тодорова призна, че предишния председател на на ДКЕВР Боян Боев е издавал постановления за смятаните от нея за маловажни нарушения. 

Част от нарушенията, установени от одита, не са в компетенциите на ДКЕВР, посочи членът на регулатора Димитър Димитров. Те са изпратени към компетентните органи, като Националната агенция за приходите, но ревизиите й не са установили нарушения, посочи още той.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още