Близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец. 14 обекта за производство и търговия са затворени, съобщи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов, цитиран от БНР.
Липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и чужди тела в храните са най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират. Според Моллов в българските храни може да се намери всичко - от камъчета и буболечки, до ножчета и пирони.
Девет тона от конфискуваните заради нередности храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди.
Една от пречките при дейността на Агенцията по храните е фактът, че при нарушение инспекторите санкционират фирмата, а не лицето, което стои зад нея. Когато се затвори фирмата, въпросното лице отваря друга и продължава дейността си. Това обаче е проблем на търговския закон, а не на Закона за храните, обяснява Моллов.