IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Местният вот през 2015 г. ще е сериозно изпитание за политиците

Залогът е огромен и за управляващи, и за опозиция, смятат от Института за дясна политика

14:48 | 11.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анализатори: Местният вот през 2015 г. ще е сериозно изпитание за политиците

Най-важната задача пред всички политически сили през 2015 година трябва да бъде стабилизирането на страната и създаване на условия за икономическо развитие, посочват от Института за дясна политика.

Голямото предизвикателство пред управляващата коалиция е да преодолее различията между съставляващите я формации и да насочи усилията си към темите, по които може да бъде постигнат естествен консенус.

Според анализаторите реалистичната задача пред второто правителство на Бойко Борисов е да бъде по-скоро стабилизационно и да разчита на позитивен дневен ред, отколкото да търси революционни промени.

Анализът на Института сочи, че като един от основните проблеми в първите месеци на настоящото управление се е очертала вътрешната комуникация в рамките на коалицията. Най-видимият симптом на този проблем беше свързан с предложението на финансовия министър Владислав Горанов за провеждане на пенсионна реформа, без тя да е съгласувана с партньорите в коалицията. Липсата на предварителен диалог породи излишно напрежение в управлението.

Добре е политическите сили, които подкрепят правителството, да изработят ясен механизъм за вземане на стратегически решения, който да предотврати подобни недоразумения и да пресича в зародиш превръщането на комуникационните проблеми в политически с потенциал за предизвикване на правителствена криза, коментират анализаторите.

Въпреки че основната задача на настоящото правителство е осигуряването на стабилност, това не означава, че то няма потенциал за извършване на реформи в определени сектори, в които може да бъде постигнат консенсус между подкрепящите управлението партии. Като консенсусна тема все повече се оформя реформата в съдебната власт, като до този момент стратегията на правосъдния министър Христо Иванов не е получила своя алтернатива. За да бъдат осъществени голяма част от мерките, които предлага Иванов, е необходимо конституционно мнозинство, смятат от Института за дясна политика.

В този смисъл, за да бъде осъществена реформа на съдебната власт, освен че трябва да бъде постигнат консенсус вътре в управляващата коалиция, ще трябва да бъде получена или подкрепата на БСП, или подкрепата на ДПС. Със сигурност това е трудна, но в никакъв случай неосъществима задача. Като приоритетни политики през 2015 година трябва да бъдат изведени тези, които могат да донесат икономически растеж в краткосрочен план.

Такива са радикалното намаляване и премахване на административната тежест върху икономическата инициатива и предприемачество, усвояването на европейските фондове, санирането на панелни жилища с държавни средства и постигането на финансова дисциплина. В тази връзка като основен успех през първите седмици от мандата на настоящото управление може да се отчете безпроблемното приемане на бюджета за 2015 година, се посочва в анализа.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още