IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията, търговското салдо и ПЧИ на фокус през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни ДЦК на стойност 50 млн. лв.

09:17 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията, търговското салдо и ПЧИ на фокус през седмицата

Инфлацията през 2014 г. и преките инвестиции през ноември са част от по-важните макроданни, които ще бъдат публикувани през седмица. Освен това ваканцията на Народното събрание приключи и депутатите ще заседават за пръв път през 2015 г. в сряда.

Преди това в понеделник (12 януари) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува предварителни данни за търговията с държавите от Европейския съюз за октомври и извън ЕС за ноември. През октомври общият износ нарасна с 1,9% на годишна база, а общия внос - с 4,4%.

В първия ден от седмицата Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни държавни ценни книжа на стойност 50 млн. лв. Емисията е първата от планираните за вътрешния пазар през 2015 г. Министерството на финансите ще пласира дълг за общо 950 млн. лв. на вътрешния пазар тази година.

За вторник (13 януари) не са предвидени събития от корпоративния и макроикономически календар на страната.

В сряда (14 януари) Народното събрание ще проведе първото си заседание за новата година.

НСИ ще оповести данни за инфлацията през декември, а и за цялата 2014 г., както и предварителни данни относно местата за настаняване през ноември. През ноември дефлацията бе 0,4% на месечна и 0,6% на годишна база.

За четвъртък (15 януари) също не са предвидени събития.

В петък (16 януари) БНБ ще публикува информация за състоянието на платежния баланс към ноември, откъдето ще добием представа за размера на преките чужди инвестиции. През октомври ПЧИ в страната възлизат на 217,3 млн. евро при минус 8,2 млн. евро година по-рано.

Централната банка ще оповести и данни за външната търговия към октомври 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още