IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 януари

07:56 | 09.01.15 г.
Преглед на печата за 9 януари

Депутат прави опит да принуди болниците да не работят избирателно

В. Сега

Законови поправки с дисциплиниращ характер за болниците, които бягат от най-тежките случаи и работят избирателно - само по удобни и доходоносни клинични пътеки, готви зам.-председателят на здравната комисия в парламента Георги Кючуков. Докторът от АБВ ще предложи промени в Закона за лечебните заведения. С тях всички болници, без значение дали са частни, държавни или общински, ще се подчиняват на еднакви правила. В противен случай ще бъдат орязани парите им от здравната каса. Не е ясно обаче дали с измененията няма да се прегазят нормите в други закони, но е сигурно, че ще предизвикат бурни дебати в НС.

Джон Кери идва за среща с премиера

В. Стандарт

Американският държавен секретар Джон Кери пристига на визита у нас този месец. Това потвърдиха за "Стандарт" от Министерството на външните работи. Визитата се очаква да бъде обявена съвсем скоро и от Държавния департамент на САЩ. У нас Кери ще разговаря с българския си колега Даниел Митов и с премиера Бойко Борисов. Най-вероятно фокусът ще е върху Русия и ситуацията в Украйна, енергийната независимост и диверсификация на България след едностранното замразяване от страна на Москва на проекта "Южен поток". Възможно е да бъде възобновена и темата с проучванията за добив на шистов газ, въпреки че именно кабинетът "Борисов 1" наложи мораториум върху такива проучвания.

Специални оператори ще следят за безопасността на язовирите

В. Сега

Специални оператори ще следят за безопасността на язовирните стени и съоръженията към тях. Това предвижда проект за промени в закона за водите, пуснат за обществено обсъждане. С промените контролът на техническото състояние и безопасната експлоатация на язовирите се възлагат на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Промените идват месец и половина след като бе оповестено, че 78 язовира у нас са в предаварийно състояние. С тях се приемат и европейските нормативи за защита от наводнения, както и за замърсяването на водоемите.

В променения закон се въвежда фигурата "оператор на язовирна стена" - лице с необходимата квалификация, което да поддържа в изправно техническо състояние язовирната стена и съоръженията към нея. Собствениците на язовири са длъжни писмено да уведомяват председателя на ДАМТН за определения от тях оператор преди въвеждането в експлоатация на новоизградени язовирни стени и при всеки избор или промяна на оператора в 7-дневен срок.

Лекари съветват в здравната комисия

В. Сега

Шефовете на всички съсловни организации в здравеопазването са сред съветниците на депутатите от парламентарната здравна комисия. Това става ясно от регистъра на Народното събрание. Общо шест са съветниците на депутатите от постоянната комисия по здравеопазване. Сред тях са д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз, и д-р Борислав Миланов, който е начело на зъболекарската гилдия. Също така проф. Илко Гетов, който е шеф на фармацевтичния съюз, и Милка Василева, която оглавява организацията на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи.

Обезщетението за пенсия ще се дава само при прекратен договор

В. Новинар

Обезщетение за придобито право на пенсия се дава при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, а не заради самото пенсиониране.
То се дължи и в случаите, когато работникът е навършил стажа и възрастта за пенсиониране и е решил е да се раздели с работодателя си, дори да не се пенсионира след това. Според измененията, влезли в сила от началото на 2015 г., работниците и служителите вече могат да се пенсионират, без да се прекратява трудовото или служебното им правоотношение. Досега беше задължително осигуряването им да се спре поне за ден, уточняват от инспекцията по труда.

Хората трябва да имат предвид, че условието за изплащането на обезщетение е към момента на прекратяването на договора работещият да е придобил право на пенсия, независимо дали се е възползвал от него или не. Това означава, че обезщетението е дължимо и когато междувременно лицето се е пенсионирало, без да прекрати осигуряването си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още