Държавата си затваря очите за производството на хляб в сивия сектор. Това каза председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред bTV.
Тя посочи, че в България ежедневно търговията с хляб е с обем 4 млн. лв., от които близо 2 млн. лв. са в зоната на сивия сектор и не се отчитат. Така само от неплатен ДДС държавата губи 400 000 лв. на ден, изчисли тя.
„Сивият сектор по някакъв начин е удобен - той се отчита някъде. Държавата е заспала отдавна и услужливо приспива своите служители, които контролират само легалните производители. Останалата част от бизнеса не се контролира“, заяви тя.
Междувременно Петър Иванов - хлебопроизводител от Благоевград, коментира защо колегите му от областта искат да се въведе минимална цена на хляба. Една от причините е, че в областта за няколко години от 40 работещи фирми в бранша са останали четири. Мариана Кукушева обаче припомни, че законите не позволяват да се въвежда минимална цена.
Според Петър Иванов 70% от производството на хляб в Благоевградско е в сивия сектор, а проблемът засяга цялата страна.
70 на сто от доставчиците, спечелили обществени поръчки за доставка на хляб, не са официални производители и не са доказали откъде вземат хляба, твърди Кукушева. Според нея това е възможно заради законов пропуск.
Обществените поръчки за доставка на хляб в детски градини, болници, други социални заведения и затворите са обем 1,5 млрд. лв. годишно, подчерта председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите.
преди 9 години Сивият сектор е най-малкият ни проблем. В новия Закон за хляба трябва да има текстове от шогуната:Чл. 1. Забранява се всякакво производство на хляб от хибридно зърно с терминиран зародиш, независимо от мотивите.Чл.2. След изпичане хлябът да се следи за съдържание на канцерогенни нанопластмаси и по-специално за акриламин, нитрозамин и етиламинЧл.3. Забранява се ползване на канцерогенни набухватели и добавки 'с неочакван край'.Чл.4. Забранява се обявяването на продукт за 'пълнозърнест', когато и ако съдържа нещо друго освен брашно тип 2000 (лимец), тип 1850 (пълнозърнесто пшеница), тип 1750 (пълнозърнесто, ръж) или пълнеж не повече от 40% брашно тип 1150 (типово пшеница).Чл.5. Всякакви изпълнения и заработки в стил 'ръжена закваска', пълнозърнеста технология с добавка на 'брашно тип 700' (добруджа) и брашно тип '500' (бяло пшеничено) следва да се разглеждат като търговскеа измама с цел подвеждане на потребителя - каквато всъщност са. отговор Сигнализирай за неуместен коментар