IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 6 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:22 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 6 януари

В България

Темата с промените в пенсионната система продължават да е водеща и днес.

Според председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев хората с големи партиди по втория стълб няма ги пренесат в общата система. Единствено хората, които не са натрупали много пари по собствена сметка ще потърсят сигурност в общия фонд, въпреки липсата на доходност при него.

При частните фондове има печалба заради инвестирането на парите в различни опции. В България 13% от активите на пенсионните фондове са в държавни ценни книжа.

Управляващите от ГЕРБ защитиха идеята си за реформа. Според председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова тази идея ще доведе до повече конкуренция.

Другата част от управляващата коалиция – Реформаторският блок, е на противоположно мнение за реформата. Съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Радан Кънев обяви, че ще предложат цялостна дългосрочна  стратегия за еволюция на пенсионния модел, която ще бъде различна от сега приетия закон.

Дотираните и почти изправени пред фалит български железници зарадваха с положителна новина. Задълженията на БДЖ са спаднали до 565 млн. лева.

За сметка на това държавният дълг на страната не се развива толкова добре. През ноември той е достигнал 23,1% от брутния вътрешен продукт на България. Основна причина са изтеглените заеми и политиката на бюджетен дефицит.

Енергетиката на страната също е в криза. Дойде ли пролетта, управляващите ще търсят решение какво може да се направи, заяви ресорният министър Делян Добрев. Все пак по празниците българите са потребявали повече енергия – дали за украса, заради пътувания или просто заради студа, но фактът го има и ЕРП-тата отчитат по-високи печалби.

Централата на КТБ днес бе посетена от държавни служители, които изнесоха близо 300 картини и други предмети на изкуството от неясобственост на Цветан Василев.

Очаква се реколтата на царевица от 2014 г. да е рекордна и това да доведе и до повишение на износа. Въпреки добрата за някои година, производителите на оранжерийни зеленчуци готвят протести. Те смятат, че държавата трябва да им даде повече субсидии.

По света

Цената на петрола бе водещата световна новина днес, както бе и през миналата година. А той не спира да пада, достигайки ново дъно за последните близо 6 години. В момента петролът се търгува около 50 долара за барел, а някои трейдъри залагат, че ще достигне дори до 30 долара за барел.

Един от методите за добив на петрол, шистовия, може да е предизвикал леко земетресение в САЩ. Данните все още не са окончателни, но все пак ги има. Тестовете продължават докато се разбере пълната истина и има ли връзка между двете събития.

Китайската държава започва мащабни проекти на стойност 1,1 трлн. долара. С тях Пекин се надява да стимулира икономиката си.

Далеч по-малката Южна Корея успя да убеди една от водещите си компании също да инвестира в страната значителна сума. Hyundai Motor Group планира да инвестира 73 млрд. долара за парцели земя, както и за ново производство.

Ударената от санкции заради намесата си в Украйна Русия се чуди как да си набави някои неща. Проблем например са лекарствата и Русия решава да започне да произвежда сама повече медикаменти. Европейската комисия твърдо отхвърли възможността санкциите срещу Русия да бъдат отменени.

Главните опозиционери в Гърция СИРИЗА обещават, че ако спечелят изборите, страната няма да напусне еврозоната. За сметка на това планират да проведат редица други реформи, все социалистически. А в същото време германските банки са раздали 23,5 млрд. евро кредити в Гърция.

Германските мениджъри задминаха британските си колеги по размера на заплатите си при най-големите компании.

На борсата

За втори пореден ден българската фондова борса отчита спад.

Между другото

Искате ли да разберете кои са най-безопасните авиокомпании в света, включително и нискотарифни такива? Вижта темата по въпроса и след това разберете за новата мода – обикаляне на света със самолет

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още