IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва краят на мина „Чукурово“, прогнозира синдикалист

Въглищният пласт в мината е изчерпан и от месеци тя не работи, посочи Валентин Вълчев

18:05 | 06.01.15 г.
Идва краят на мина „Чукурово“, прогнозира синдикалист

През последните месеци мина „Чукурово“ не работи заради изчерпване на въглищния пласт, няма разкрити въглища напред, не са правени и инвестиции за продължаване на работата в мината. Това съобщи председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев, цитиран от агенция „Фокус“.

Неговият коментар е свързан с новината, разпространена по-рано тази сутрин, за престоящи уволнения на миньори от „Чукурово“. Ръководството на компанията обясни, че прекратяват работата, но само временно и през май отново ще наемат миньори.

Според Вълчев обаче открита мина като „Чукурово“, ако бъде оставена няколко месеца без поддръжка, ще се разруши. „Просто идва един момент, когато вече въглищните пластове са изчерпани и този момент е консервация или прекратяване на работата на мината“, обясни още той.

От репортаж по „Нова телевизия“ тази сутрин стана ясно, че 120 души, работещи в мината, са получили предизвестия за прекратяване на трудовия договор. Собствениците на предприятието гарантират, че те ще получават заплата до 5 февруари, а тези, които не са започнали нова работа до тази дата – и до 5 март. След това те ще трябва да се регистрират в Бюрото по труда.

В мината ще останат 45-ма служители, които ще поддържат електропреносната мрежа, ще се занимават с охрана на обектите и административни дейности.

Припомняме, че на 29 декември 2014 година със съдействието на Министерството на енергетиката миньорите от „Чукурово“ получиха забавените си заплати за октомври. Тогава ръководството на компанията пое ангажимент и да изплати дължимите суми за ноември в началото на този месец.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още