IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ, газ, пари и войни – основните рискове пред България през 2015 г.

Чакат ни нестабилност и трудна икономическа година, показа допитване сред водещите български политици

16:13 | 31.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ, газ, пари и войни – основните рискове пред България през 2015 г.

От БСП и ДПС обаче се оказаха пълни песимисти за развитието на страната през следващата година. 

„Политическата ситуация ще се предопредели от гледна тока на конфигурацията, в която се намира правителството. Имаме всички основания да говорим за нестабилност на тази конфигурация, макар че все още не е минало кой знае колко време, което да служи като основа за генерални изводи, но разминаванията, различията, напрежението, което същества между партньорите, дава основания да се мисли за нестабилност“, коментира Ангел Найденов от БСП.

Той обаче допусна, че колкото и нестабилна да изглежда на пръв поглед конструкцията на управлението, може и да се окаже достатъчно трайна, защото като основен залог в нея се явява властта.

„И вън от всякакви съмнения за всички участници в нея, в името на властта вероятно ще бъдат готови да преглътнат включително и съмнителни сделки от гледна точка на политическата етика“, смята той.

Социалистът допусна,че нестабилността на управлението ще има проекция и в социално-икономическото развитие.

„Видяхме както в изказванията по отношение на бюджетите на страната, на НЗОК и на НОИ, различните гледни точки, които споделяха участниците, част от една и съща коалиция - по отношение на пенсионната реформа, на данъчното облагане, на заетостта, на доходите. Така че не очаквам кой знае какъв оптимизъм и напредък на страната“, призна Найденов.

Той смята, че най-тежкият удар ще е в сферата на социалния ангажимент на държавата, която според него продължава да е просто регистратор на събитията, без да се превръща в активен участник в регулирането на процесите, включително и в сферата на икономическото развитие.

„Предпазливите прогнози са предпазливи само на думи. Всъщност със заложения икономически растеж управлението признава, че няма да постигне нито темповете на икономическо съживяване, нито нарастване на управлението и на растеж на доходите“, настоя Ангел Найденов.

Доста предпазлив в очакванията си за развитието на страната се оказа и депутатът от ДПС Янко Янков.

„Сложна политическа конфигурация, доста противоречеви интереси, които трябва да се оформят в устойчив управленски модел, а това е много трудно за постигане, защото някои от тях няма как да бъдат съвместими. От икономическа гледна точка, като гледаме бюджета, нищо добро не очаква българските граждани, това, което мен ме притеснява, е отношението към малкия бизнес, към хората, които са земеделски производители, увеличаването на минималния осигурителен доход ще им се отрази с една сериозна цифра, част от тях ще преминат в сивия сектор, други ще се откажат“, посочи той.

Според него финансирането на конкретните политики не дава основания за оптимизъм по отношение за ефективни реформи, въпреки че правителството демонстрира намерение за това.

Янков предупреди, че бюджетът за отбрана е много малък, а това ще доведе до напускане на офицери.

„Мен ме смущава сериозното разминаването между отделните институции, президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще спазваме ангажиментите си към НАТО, а това което е представено от изпълнителната власт, не е така, това не говори за нас добре като държава“, добави той.

Въпреки критиките депутатът от ДПС призна, че има и добра новина и тя е отпушването на европейските програми, което според него може да увеличи доходите, да създаде възможност за създаване на условия за инвестиции.

„Надявам се най-накрая да намерят воля политиците за няколко национални приоритети, а основното е възраждане на икономиката на страната, защото никаква социална политика през бюджета, нито някаква имитация на социална загриженост не могат да удовлетворят хората, най-добре е държавата да създаде условия за привличане на инвестиции, хората да имат работа и да им се увеличава заплатата, да плащат повече осигуровки, но чрез  по-високи доходи“, призова Янков.

Той пожелая на хората да намерят форми да контролират политиците, а не само да ги избират, защото състоянието на политическата система зависи от гражданското общество.

„Искам да пожелая на хората постоянно да са будни и да не допускат подмяна на вота на политиците“, обобщи Янков.

Росен Петров, депутат от БДЦ, е убеден, че кабинетът ще оцелее поне до местните избори догодина. 
„Никоя отговорна политическа партия няма да тръгне да бута правителството посред зима. Та още едно служебно, та пак да влизат министрите в час..”, коментира той. Според Петров коалицията може да се развали единствено „заради някаква глупост като тази със Слави Бинев”. Но иначе той прогнозира, че кой знае какви сътресения няма да има.

„Те не са нужни на държавата сега, дори на нас като опозиция. Всеки ще загуби, а най-вече тези, които са гласували”, убеден е той. Според депутата ще е пагубно за държавата, ако се стигне до нови избори. Особено при такъв бюджет за догодина, който и според самите управляващи не е добър.”При това социално напрежение във връзка с пенсионната възраст, при липсата на средства за МВР, за отбрана, ще е пагубно за страната, ако сега има нови избори. Те не носят нищо”, смята Петров.

Сред рисковете за страната той нареди войните. „Войната в Украйна, една война от Юг в лицето на Ислямска държава, напрежение в Молдова, където половината партии гласуваха за присъединяване към Румъния, напрежение и в Македония - между албанци и тези, които се наричат македонци”, изброи Росен Петров.

Във вътрешен аспект той посочи като най-голяма заплаха природните бедствия. „Сякаш Господ ни наказа тази година за това национално разединение. Какви потопи стават. Рисковете са големи”, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
hipatiga
преди 9 години
Такива тежки приказки се ръсят от всякъде-пладнешки грабеж.Верно ли е и могат ли да се покажат доказателства.Активите на КТБ към днешна дата са обезценени до 14% от пазарната им цена.Да се каже само това не е достатъчно.Първо , активите на КТБ се състоят от типичните за търговска банка (това са кредитните досиета) и активи с производствено предназначение,Обезценката засяга и двата вида активи. а посочения срив от 14% бе съобщен от представители на депозантите.Ето още един пример.КТБ закупува преди време "Петрол" АД-дестибуция за 173 млн.евра.Ще наблюдаваме за колко ще ги продадат синдиците.Въпросът е кой оганизира грабежа.Сградата на КТБ денонщно свети и вътре щъкат най-малко 100 човека начело с 2-*** квестори.Назначени са от БНБ със заплати,които сами си определят.Това е отвратително източване,на което краят се не вижда.Това нямаще да стане,ако банката беше одържавена.Такива ми ти работи г-не Димитров.Хайде сега *** хвани апашите,през това време Радан Кънев ще поправи институцията на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
България в координатната система в която сега е поставена е на практика страна без бъдеще , ако към това се прибавят и политици като Мартин Димитров е страна в гарантиран катастрофичен сценарии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
hipatiga
преди 9 години
МартинДимитров никога няма да проумее,че 1 час работа на парламента се заплаща със 100 000 лв.По тази причина трибуната НС не може да се използва за празни приказки.А той прави точно това.Трябвало да диверсифицираме доставките на газ,защото сме били зависими от Русия.Като един от неуморните противници на Южен поток,той трябва да посочи изход сега.Избор няма голям,но все пак има.Румъния може да включи конекторната връзка,която известно е се финансира отЕС.Става дума за газ произведен от румънски сонди.Същият резултат се постига и чрез връзката с Гърция.Но това известно е-няма да стане-от тези тръби суровината е скъпа, а връзките се строят за авариини ситуации.Мартин да обърне внимание,до тук съм изгубил 15 мин.и написаното е вярно и не струва нищо.На Димитров няма да стигнат 30 хил.лв.Второто важно,дебело подчертано-да се внимава с КТБ,та да не се допуснело в бъдеще.Мартине за нищо не ставаш бе човек.Онова което трябва чац по-скоро да се направи в КТБ е да се спре организирания грабеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Основната опасност за Бантустан идва от крадливата и лъжлива пасмина, която е узурпирала властта. Това е Банда, сбирщина от престъпници, а не държавници, които да оставят името си в историята с добри дела за Отечеството, цъфтящя икономика и проспериращ народ. От ОПГ това няма как да се очаква, няма и да стане. Никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още