IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ, газ, пари и войни – основните рискове пред България през 2015 г.

Чакат ни нестабилност и трудна икономическа година, показа допитване сред водещите български политици

16:13 | 31.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ, газ, пари и войни – основните рискове пред България през 2015 г.

Иначе според бившия лидер на СДС догодина правителството ще е много стабилно, ако върви по план за изпълнение на всички тези реформи. „Нашата задача е да променяме законодателство, а министрите трябва да вървят в посоката, в която сме обещали. Ако го правят, кабинетът ще бъде много стабилен. Имайте предвид, че обществото разбира, че реформите са трудни, но неизбежни. И че не може да се продължава по този начин”, убеден е Димитров.

Той е убеден и в друго – че в момента никой не иска да управлява. „БСП и ДПС тайничко се молят да стабилизираме държавата, да им оправим цялата каша. БСП иска да идва на власт, когато има икономически растеж и огромни резерви за харчене. В момента такова нещо нямаме.”, обясни реформаторът. Според него опозицията ще критикува кабинета за пред хората, но тайно ще се надява той да изкара максимално дълго, да направи реформите и да стабилизира държавата, за да дойде тя наготово. „Това е историята на България последните 20 години”, обобщи още Мартин Димитров.

Заместник-шефката на парламента и депутатка от АБВ Росица Янакиева призова всички партии в Народното събрание да направят нужното за стабилизиране на държавата. Това според нея ще даде възможност за бързи, но разумни промени в нормативната уредба. „Това ще гарантира стабилността, но и ще е важната стъпка напред, която очакват гражданите към възстановяване на държавността, към отваряне на икономически възможности, тъй като за всички е ясно, че без икономика не биха могли да функционират добре нито един от обществените сектори”, каза Янакиева.

Тя обясни, че най-важните сектори за реформи са здравеопазване, образование, съдебна система. „Животът подсказва, че трябва да се действа бързо”, смята тя.

Сред рисковете за догодина Янакиева нареди на първо място ефекта от случилото се в КТБ. „Дано цялата банкова система запази стабилитета, за да се отрази възможно най-малко този голям финансов удар, който понесе държавата”, каза тя. Сред другите опасности тя нареди външните фактори за българската икономика като цени на горива и възможност на пазарите.

Янакиева смята, че още е твърде рано да се дава еднозначна оценка на кабинета и затова ще изчака да минат поне първите 100 дни, преди да се правят прогнози за стабилността му. Тя припомни, че не малка част от министрите работят в тежка рискова среда заради блокираните средства по европейските фондове.

Според Янакиева са нужни бързи стъпки за размразяване на тези средства, за да се гарантират приходи и да се генерират икономически възможности и работни места.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов смята, че каква ще е годината, зависи от правителството и от работата на парламента.

Иначе той предупреди, че ни чака поредната трудна икономическа година, защото за разлика от други държави, които излязоха от кризата, ние все още сме в криза.

„Това правителство трябва да действа в няколко посоки. Първата е привличането на нови инвестиции, които да създават работни места, второто е пълно усвояване на европейските фондове, а не поредната тяхна загуба, и третото е работеща администрация, а не мудна и корумпирана, каквато е сега, защото ако човек иска да прави бизнес сега, се сблъсква с чиновници, които докато не си получат рушвета, не си вършат работата“, настоя Каракачанов.

Като задължителна реформа догодина той посочи и необходимостта от промени в съдебната система.
„Ако всичко това не се случи, няма как да се очаква икономически ръст“, предупреди той.

Според него трябва да се защити българското производство, което е подложено на нелоялна конкуренция.

„Политически нещата изглеждат много интересно и те ще се развият в една или друга посока в зависимост от това какво ще се случи в икономиката“, заключи лидерът на ВМРО.

Последна актуализация: 15:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
hipatiga
преди 9 години
Такива тежки приказки се ръсят от всякъде-пладнешки грабеж.Верно ли е и могат ли да се покажат доказателства.Активите на КТБ към днешна дата са обезценени до 14% от пазарната им цена.Да се каже само това не е достатъчно.Първо , активите на КТБ се състоят от типичните за търговска банка (това са кредитните досиета) и активи с производствено предназначение,Обезценката засяга и двата вида активи. а посочения срив от 14% бе съобщен от представители на депозантите.Ето още един пример.КТБ закупува преди време "Петрол" АД-дестибуция за 173 млн.евра.Ще наблюдаваме за колко ще ги продадат синдиците.Въпросът е кой оганизира грабежа.Сградата на КТБ денонщно свети и вътре щъкат най-малко 100 човека начело с 2-*** квестори.Назначени са от БНБ със заплати,които сами си определят.Това е отвратително източване,на което краят се не вижда.Това нямаще да стане,ако банката беше одържавена.Такива ми ти работи г-не Димитров.Хайде сега *** хвани апашите,през това време Радан Кънев ще поправи институцията на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
България в координатната система в която сега е поставена е на практика страна без бъдеще , ако към това се прибавят и политици като Мартин Димитров е страна в гарантиран катастрофичен сценарии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
hipatiga
преди 9 години
МартинДимитров никога няма да проумее,че 1 час работа на парламента се заплаща със 100 000 лв.По тази причина трибуната НС не може да се използва за празни приказки.А той прави точно това.Трябвало да диверсифицираме доставките на газ,защото сме били зависими от Русия.Като един от неуморните противници на Южен поток,той трябва да посочи изход сега.Избор няма голям,но все пак има.Румъния може да включи конекторната връзка,която известно е се финансира отЕС.Става дума за газ произведен от румънски сонди.Същият резултат се постига и чрез връзката с Гърция.Но това известно е-няма да стане-от тези тръби суровината е скъпа, а връзките се строят за авариини ситуации.Мартин да обърне внимание,до тук съм изгубил 15 мин.и написаното е вярно и не струва нищо.На Димитров няма да стигнат 30 хил.лв.Второто важно,дебело подчертано-да се внимава с КТБ,та да не се допуснело в бъдеще.Мартине за нищо не ставаш бе човек.Онова което трябва чац по-скоро да се направи в КТБ е да се спре организирания грабеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Основната опасност за Бантустан идва от крадливата и лъжлива пасмина, която е узурпирала властта. Това е Банда, сбирщина от престъпници, а не държавници, които да оставят името си в историята с добри дела за Отечеството, цъфтящя икономика и проспериращ народ. От ОПГ това няма как да се очаква, няма и да стане. Никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още