IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ, газ, пари и войни – основните рискове пред България през 2015 г.

Чакат ни нестабилност и трудна икономическа година, показа допитване сред водещите български политици

16:13 | 31.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ, газ, пари и войни – основните рискове пред България през 2015 г.

Последиците от кризата около Корпортивна търговска банка (КТБ), финансовата стабилност, способността за усвояване на европари и газовите доставки са едни от рисковете на следващата година. Това показа допитване на Dnes.bg сред водещи политици в парламента. Никой от тях не поставя под съмнение оцеляването на кабинета и всички са категорични – никой няма интерес от предсрочни избори сега.

Според председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов основните рискове догодина са свързани с европейските проекти и програми. Той припомни, че те представляват гарантиран финансов ресурс от Европейската комисия, а ние още не сме започнали процедурите за новите оперативни програми.

По думите му това е проблем. „Това трябва под една или друга форма да мобилизира дейността на всички министерства и институции. И в диалог с ЕК да се борим, да защитаваме интересите на България, за да има повече пари за страната, които да стигнат до всички български граждани и за развитие на регионите”, каза Цветанов. Той допълни и че това ще даде възможност за създаване на нови работни места.

Въпреки възможните рискове обаче според заместник-шефа на ГЕРБ трябва да се подходи с оптимизъм, че страната ще е стабилна. „Винаги трябва да се стремим към стабилност, защото това е гаранция за повече приходи, за повече икономика, за просперитет за българските граждани”, каза още Цветанов.

За Мартин Димитров от Реформаторския блок пък един от основните рискове за догодина е финансовата стабилност, която според него е „много тънка и деликатна”. Сред рисковете Димитров нареди и зависимостта ни само от руски газ. „Санкциите, които бяха наложени на Русия, са справедливи, но като резултат от тях може да се стигне до намаляване по някакви причини на доставките на газ. Ние имаме само едно хранилище и един малък, в момента действащ газопровод с Гърция. Това не е достатъчно. Няма страна, която да е изложена на толкова големи рискове”, смята той.

Според Димитров опасност за страната ще има и ако се стигне до пробив в разходната част на бюджета. Риск според него може да има и ако няма необходимият резултат от разследването на аферата КТБ. „Трябва да се проведат всички разследвания, за да не се повтори подобна ситуация. Ако замесените в цялата тая афера не понесат отговорност и не бъде променен моделът на контрол, недай си боже, може утре това да се повтори, което би било безобразие”, каза още Димитров, който е и заместник-шеф на икономическата комисия в парламента.

Според него през следващата година всички възможности са налице, въпросът е доколко парламентарното мнозинство ще успее да ги изпълни. По думите му догодина трябва да бъдат направени нужните реформи и да се отчете значителен напредък.

Димитров изброи няколко важни неща, които със сигурност трябва да се случат през 2015 година. Едно от тях е затягане на контрола върху акцизните стоки, което беше отложено и което е ключово за подобряване на събираемостта на приходите. „Второто е да се запушат големите пробойни в разходната част на бюджета. Това включва първо мерките на здравния министър и на министъра на вътрешните работи”, каза депутатът. Според него и всички министри трябва да представят мерки за реформи и запушване на разходи. Сред задължителните неща за следващата година е и стартирането на електронното здравеопазване, както и подобряване на работата с европейските фондове. 

Последна актуализация: 15:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
hipatiga
преди 9 години
Такива тежки приказки се ръсят от всякъде-пладнешки грабеж.Верно ли е и могат ли да се покажат доказателства.Активите на КТБ към днешна дата са обезценени до 14% от пазарната им цена.Да се каже само това не е достатъчно.Първо , активите на КТБ се състоят от типичните за търговска банка (това са кредитните досиета) и активи с производствено предназначение,Обезценката засяга и двата вида активи. а посочения срив от 14% бе съобщен от представители на депозантите.Ето още един пример.КТБ закупува преди време "Петрол" АД-дестибуция за 173 млн.евра.Ще наблюдаваме за колко ще ги продадат синдиците.Въпросът е кой оганизира грабежа.Сградата на КТБ денонщно свети и вътре щъкат най-малко 100 човека начело с 2-*** квестори.Назначени са от БНБ със заплати,които сами си определят.Това е отвратително източване,на което краят се не вижда.Това нямаще да стане,ако банката беше одържавена.Такива ми ти работи г-не Димитров.Хайде сега *** хвани апашите,през това време Радан Кънев ще поправи институцията на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
България в координатната система в която сега е поставена е на практика страна без бъдеще , ако към това се прибавят и политици като Мартин Димитров е страна в гарантиран катастрофичен сценарии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
hipatiga
преди 9 години
МартинДимитров никога няма да проумее,че 1 час работа на парламента се заплаща със 100 000 лв.По тази причина трибуната НС не може да се използва за празни приказки.А той прави точно това.Трябвало да диверсифицираме доставките на газ,защото сме били зависими от Русия.Като един от неуморните противници на Южен поток,той трябва да посочи изход сега.Избор няма голям,но все пак има.Румъния може да включи конекторната връзка,която известно е се финансира отЕС.Става дума за газ произведен от румънски сонди.Същият резултат се постига и чрез връзката с Гърция.Но това известно е-няма да стане-от тези тръби суровината е скъпа, а връзките се строят за авариини ситуации.Мартин да обърне внимание,до тук съм изгубил 15 мин.и написаното е вярно и не струва нищо.На Димитров няма да стигнат 30 хил.лв.Второто важно,дебело подчертано-да се внимава с КТБ,та да не се допуснело в бъдеще.Мартине за нищо не ставаш бе човек.Онова което трябва чац по-скоро да се направи в КТБ е да се спре организирания грабеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Основната опасност за Бантустан идва от крадливата и лъжлива пасмина, която е узурпирала властта. Това е Банда, сбирщина от престъпници, а не държавници, които да оставят името си в историята с добри дела за Отечеството, цъфтящя икономика и проспериращ народ. От ОПГ това няма как да се очаква, няма и да стане. Никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още