IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ: Разкриването на информация за клиенти на проблемна банка трябва да е законно

Централната банка приветства въвеждането на мерки, които съдействат за възстановяването на активи и които подобряват усилията за събирането на вземания

13:41 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ: Разкриването на информация за клиенти на проблемна банка трябва да е законно

Публикуването на имената на действителните собственици на дружества, регистрирани в юрисдикция с преференциален данъчен режим, които имат необслужвани или просрочени кредити в банка, която се преструктурира или чийто лиценз е отнет, следва да бъде защитено с подходящи гаранции.

Това става ясно от разпространено от БНБ становище на ЕЦБ от вчера, след като на 20 ноември ЕЦБ получи искане от БНБ за становище относно законопроект за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции, целящ да се увеличи прозрачността и обществената информираност в случай на преструктурирането или отнемане лиценза на банка. 

Законопроектът

Съгласно законопроекта БНБ може да разпореди на квесторите на банка, която е поставена под специален надзор, да сключат договор с дружество, което притежава опит в проследяването на парични трансфери и вземания, както и в операции с финансови инструменти.

Със законопроекта се въвежда специален режим, който изисква разкриването пред обществеността на самоличността на определени лица, които имат влогове и кредити в банки, по отношение на които са предприети мерки за преструктуриране, както и в банки, по отношение на които е взето решение за отнемане на лиценза им.

Съгласно законопроекта, преди да бъдат изплатени влоговете на дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, то трябва да разкрие пред въпросната банка самоличността на действителните си собственици.

Освен това, ако дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, има необслужван или просрочен кредит от банка, по отношение на която са предприети мерки за преструктуриране, или от банка, по отношение на която е взето решение за отнемане на лиценза ѝ, то това дружество трябва да разкрие пред въпросната банка самоличността на действителните си собственици. Банката трябва да публикува имената на действителните собственици на дружеството в два централни ежедневника.

Лицата, които управляват и представляват банка, по отношение на която са предприети мерки за преструктуриране, или банка, по отношение на която е взето решение за отнемане на лиценза ѝ, трябва да публикуват в два централни ежедневника имената на всички физически и юридически лица, чиито кредити от банката са необслужвани или просрочени.

Общи забележки на ЕЦБ 

ЕЦБ приветства въвеждането на мерки, които съдействат за възстановяването на активи и които подобряват усилията за събирането на вземания при преструктурирането на банки.

Относно предложеното разкриване пред обществеността на поверителна информация с оглед на насърчаването на прозрачността при преструктурирането на банки, ЕЦБ отбелязва, че разкриването на поверителна информация от банките пред обществеността е обвързано със специфични задължения, изключения и забрани, закрепени в правото на Съюза и в националното право.

В този смисъл предвиденото публикуване на имената на клиентите на дадена банка, т.е. на всички физически и юридически лица с необслужвани или просрочени кредити към банка, която се преструктурира, или в банка, чийто лиценз е отнет, трябва да бъде законосъобразно и балансирано с изискванията за закрила на личните данни. Следва да бъдат въведени гаранции относно публикуването на информация за клиентите, включително например оценка на това дали разкриването на информацията е пропорционално и със системно значение.

Специфични забележки на ЕЦБ

Проследяване на парични трансфери и вземания, както и на операции с финансови инструменти

Предвидената компетентност на БНБ да сключи договор за услуги със специализирани трети лица, които притежават опит в проследяването на парични трансфери, добавя специфично правомощие към съществуващия инструментариум по Закона за кредитните институции.

ЕЦБ разбира, че съгласно Закона за кредитните институции БНБ вече е оправомощена да издава задължителни предписания на квесторите във връзка с дейността им, включително и прехвърлянето на някои от правомощията на квесторите на други лица. Дали БНБ ще реши да упражни това право или не зависи от нейната преценка.

По отношение на предложеното задължително изискване синдикът в производството по несъстоятелност да сключи договор с дружество, което притежава опит в проследяването на парични трансфери и вземания, както и в операции с финансови инструменти, ЕЦБ препоръчва на синдика да бъде предоставена свободата да прецени във всеки отделен случай дали такъв договор е необходим.

Изисквания във връзка с разкриването на информация пред обществеността относно действителните собственици на дружества

ЕЦБ приветства изискването за установяване на самоличността на действителните собственици на дружества, регистрирани в юрисдикция с преференциален данъчен режим, преди да бъдат изплатени влоговете им. Във връзка с това ЕЦБ отбелязва, че информацията относно самоличността на действителните собственици на дружества следва да е налична като част от спазването от страна на банките на изискванията за комплексна проверка на клиентите.

Акцент върху важността, която се отдава на увеличаването на прозрачността относно действителните собственици и на адекватната комплексна проверка на клиентите, се поставя и в наскоро изготвени законодателни предложения на равнището на Съюза.

Публикуването на имената на действителните собственици на дружества, регистрирани в юрисдикция с преференциален данъчен режим, които имат необслужвани или просрочени кредити в банка, която се преструктурира или чийто лиценз е отнет, следва да бъде защитено с подходящи гаранции. Във връзка с необслужваните или просрочени кредити основното внимание следва да бъде насочено към подобряването на усилията за събирането им. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още