IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин обсъди промените по пенсионната реформа с френския посланик

Вицепремиерът аргументира необходимостта от съгласие в обществото по дългосрочните параметри на пенсионната система

11:37 | 23.12.14 г. 2
Калфин обсъди промените по пенсионната реформа с френския посланик

Вицепремиерът Ивайло Калфин е изразил убеденост за необходимостта от съгласие в обществото по дългосрочните параметри на пенсионната система, които да гарантират нейната сигурност, адекватност и справедливост на среща с посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан.

Идеите, свързани с предстоящата пенсионна реформа и дебатите около размера на максималния осигурителен праг, гласуван от НС, са били повод за срещата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Министърът е запознал посланика на Франция със структурата на пенсионната система в България.

„Нашата цел не е да променяме конструкцията, създадена през 1999 г., а да я укрепим и да отстраним нейните слабости, като потърсим най-доброто за гражданите съотношение между солидарен фонд и капиталови схеми“, коментира Калфин.

Н.пр. Дьо Кабан е изразил надежда, че бъдещите промени в пенсионната система ще бъдат предвидими и ще са резултат от широки дискусии.

Припомняме, че управляващите промениха Кодекса за социално осигуряване (КСО) с приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Съгласно поправките лицата, които започват работа след 1 януари 2015 г., ще трябва в срок от една година да изберат дали да се осигуряват за втора пенсия в универсален фонд или в Националния осигурителен институт (НОИ). А тези, които вече работят и са родени след края на 1959 г., могат еднократно да си прехвърлят партидата от пенсионен фонд в НОИ без да имат срок за това. Законодателната промяна остава на изчакване да края на март, когато трябва да се постигне консенсус по промяната и по всички други елементи на системата.

Преди ден Ивайло Калфин посочи, че има различни аргументи за и против промяната за втория стълб, но предупреди, че ако парите отидат в НОИ, се губят личните партиди.

С промяната идеята е, че частните пенсионни фондове трябва да докажат, че тяхното съществуване ще увеличи доходите на хората, което обаче по думите му не е сигурно. Не може да имаш постъпления по закон от осигурителните вноски и след това да кажеш колкото излезе, толкова ще дадем, коментира вицепремиерът.

Финансовият министър Владислав Горанов пък даде и заявка за промяна в обратна посока - прехвърляне на средства от пенсионни вноски от НОИ към УПФ. Горанов заяви и че може и да се откаже от промяната за пенсионните вноски, ако по време на дебатите се окаже, че свободата на избор е нещо лошо.

Всичко по темата за пенсионното осигуряване следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sisi333
преди 9 години
сигурно защото е завършил френска гимназия! що не ги обсъди с американския щото незнае език иначе лиз близ американско дупе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Тоя калфин е продажник ! Да ги беше обсъдил и с Обама е господин политическа *** само в БПС не си бил още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още